Så kan vi elegant runda hotet från EU

Eva Nordmark är arbetsmarknadsminister i Sverige. Hon får en del råd och tips av dagens debattör. Här är hon fotad när hon var gäst i Folkbladets podd Widar Möter.

Eva Nordmark är arbetsmarknadsminister i Sverige. Hon får en del råd och tips av dagens debattör. Här är hon fotad när hon var gäst i Folkbladets podd Widar Möter.

Foto: Widar Andersson

Debatt2021-06-25 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För mig och andra med facklig bakgrund har det alltid varit en bärande tanke och ett grundläggande moment i vår kollektivavtalsmodell att parterna själva bär kollektivavtalen och ser till att de efterlevs och utvecklas. Men just den principen är ”udda” i förhållande till EU-normen som mera vill gå lagstiftningsvägen – också, som nu, med EU-förslaget om en lag om minimilöner. Förverkligas detta EU-direktiv – och utan att Sverige får något i EU-domstolen hållbart undantag – så skulle Sverige riskera att få en dubbel uppsättning minimilöner, via kollektivavtalet respektive en EU-lagreglerad. 

 Även om Sverige skulle få ett undantag ärdet EU-domstolen som avgör om EU:s ”garanti” om undantag för länder som Sverige verkligen är något värd. Minns hur det med Laval-fallet 2007, då Byggnads förlorade kampen mot det lettiska byggföretagets låglönedumping. 

 Men nu är det som det är och en rimlig utväg nu vore att runda problemet med EUs direktiv  genom så kallad allmängiltigförklaring av våra centrala, branschvisa kollektivavtal. Antingen i sin helhet eller alternativt enbart minimilönerna i dem. Det senare dock något sämre. På så sätt glider man också elegant förbi det nu hotande EU-direktivet. Räddar dessutom många med idag osäkra lönevillkor och vår kollektivavtalsmodell därtill.

 Visst, ingen ideal lösning men bra nog och särskilt så i branscher med låg, sjunkande organisationsgrad - restauranger & hotell, åkerier, taxi medd mera - och med växande problem med låglönedumping, svartjobb och oreglerad arbetskraftsimport etc och när ett lagstiftande, "klåfingrigt" EU med EU domstolens praxis inte respekterar vår nordiska arbetsmarknadsmodell.

 Allmängiltigförklaring innebär, enkelt uttryckt, att staten går in bestämmer att kollektivavtal ska gälla för en hel bransch, även de företag och anställda som inte är organiserade. I vårt nordiska grannland Finland liksom EES-landet Norge finns allmängiltighetsverkan av riksomfattande kollektivavtal. Något som i praktiken täcker de flesta områden av betydelse, som byggsektorn, metallindustrin, städningsarbete Kollekti, med mera. Avvtalets minimilöner blir då tillämpliga och rundar EU: s direktiv – och så också för utländska arbetsgivare verksamma i Sverige. Därmed glider vi elegant förbi EU-hotet och räddar dessutom vår kollektivavtalsmodell och de löntagare som arbetar med osäkra lönevillkor. Önsketänkandets tid är förbi och nu gäller det att rädda den svenska kollektivavtalsmodellen från EU:s klåfingrighet.

EU-domstolen i Luxembourg har ofta "sista ordet" skriver debattören.
EU-domstolen i Luxembourg har ofta "sista ordet" skriver debattören.