Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S-politikern generaliserar grovt och orättvist

Det är mycket som brister i Johan Danielssons resonemang.

Jeanette Blackert är ordförande för LRF i Östergötland. På dagens debattsida i Folkbladet ger hon och en kollega en replik på ett tidigare inlägg.

Jeanette Blackert är ordförande för LRF i Östergötland. På dagens debattsida i Folkbladet ger hon och en kollega en replik på ett tidigare inlägg.

Foto: Åke Karlsson

Debatt2020-06-16 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den socialdemokratiska europaparlamentarikern Johan Danielsson skriver i en debattartikel i Folkbladet 31 maj att “skitföretagandet” måste stoppas. Han syftar på att de gröna näringarna anställer en stor del säsongsarbetskraft från andra länder. Tyvärr generaliserar han grovt genom att påstå att det enbart handlar om att lant- och skogsbruket vill “betala låga löner och behandla våra anställda som skit”.  

Johan Danielsson har uppenbarligen aldrig satt sin fot på ett lantbruksföretag som jobbar med en stor andel arbetskraft från andra länder. Det han påstår är helt felaktigt och uttryck för en djupt generaliserande och orättvis bild. 

 Vi anställer ofta duktig och mycket engagerad personal från andra länder, vi betalar dem avtalsenliga löner precis som vi gör till våra svenska anställda. De flesta företagen är medlemmar i Gröna arbetsgivare och genom medlemskapet bundna av kollektivavtal med Kommunal för lantbruket och GS för skogsbruket, men för många svenskar är det uppenbarligen inte tillräckligt. Våra medlemmar har i många år haft svårt att attrahera svenska arbetskraft, och skälen till detta kan variera, men en väsentlig orsak är att det ofta handlar om säsongsanställningar. Det kan för många innebära svårigheter att försörja sig under de perioder när inget arbete kan erbjudas i de gröna näringarna. Sen vet vi av erfarenhet att många som ändå tagit säsongsarbeten ofta hoppar av efter några dagar, vilket kan bero på att den anställde inte var förberedd på vad arbetet innebär. 

Tvärtemot vad Danielsson påstår så krävs oftast certifieringen Svenskt Sigill för lantbruket och PEFC/FSC för skogsbruket. Certifieringsreglerna ställer krav på goda anställningsförhållanden vilket oftast sker genom att företaget har kollektivavtal. 

Dessutom, för att utländsk personal från tredje land överhuvudtaget ska släppas in i Sverige under covid-19 så måste de kunna uppvisa ett anställningsavtal med svensk arbetsgivare och uppfylla Migrationsverkets regler och villkor. 

 Många delar av det gröna näringslivet lever med små marginaler, företagen är pressade av importvaror från länder med lägre löner och färre miljöregler. Trots det vill företagen vara attraktiva genom att erbjuda avtalsenliga löner och villkor. En del av förklaringen till att arbetstillfällena inte tillsätts av svensk arbetskraft är att arbetsplatserna inte finns där människor bor. Skogen planteras i skogen och maten produceras på landet, inte i storstäderna. En annan del av förklaringen är att det är fysiskt krävande yrken. 

En annan faktor som Johan Danielsson förbiser är att det handlar om säsongsjobb. Det är attraktivt för utländsk arbetskraft, exempelvis från Rumänien, Ukraina, Polen och Baltikum att komma till Sverige där de svenska lönerna är väldigt bra jämfört med i hemlandet. Att arbeta här ett par månader innebär att de tjänar betydligt mer än vad de kan göra i sitt hemland. Många av arbetarna kommer tillbaka år efter år, etablerar långsiktiga relationer med företagaren och har dessutom laglig förtur till återanställning.

 Våra näringar är beroende av många händer under en kort, intensiv och begränsad period. Det är säsongsjobb som ligger på landsbygden, utan kollektivtrafik. Som arbetare måste man kunna tänka sig att flytta till boende i anslutning till arbetet. 

Samtidigt konkurrerar våra säsongsjobb med alla andra jobb på arbetsmarknaden. En fast anställning står högre upp på önskelistan för de flesta svenskar, vilket ofta leder till att säsongsanställda letar jobb samtidigt som de arbetar på säsongsanställningen. Det leder till att man ofta avslutar sina kontrakt i förtid, vilket innebär risker för arbetsgivaren och stora ekonomiska konsekvenser mitt i skörden/planteringen. Tryggheten och möjligheten att planera för företagaren är också en viktig fråga att ta hänsyn till.  

 Vi inom det gröna näringslivet har stora utmaningar framför oss för att kunna attrahera unga människor till att söka sig till vår bransch. Vi har varit för dåliga på att marknadsföra det hållbara och fantastiska med att jobba med djur och natur. 

 Det är mycket som brister i Johan Danielssons resonemang. Därför vill LRF och Gröna arbetsgivare bjuda in honom till gårdsbesök och till en skogsplantering och till ett samtal för att berätta hur våra medlemmar arbetar med dessa frågor.  Vi visar gärna hur det kan se ut på en gård med där utländsk arbetskraft jobbar sida vid sida med svensk arbetskraft.