S byter fot: Ett dråpslag mot Söderköpings äldreomsorg

Pandemiåren har satt sina spår. I omsorgen finns både en vård- och arbetsmiljöskuld.

De styrande politikerna i Söderköping som syns här på bilden får hård kritik från Vänsterpartiet för beslutet om anställningsstopp.

De styrande politikerna i Söderköping som syns här på bilden får hård kritik från Vänsterpartiet för beslutet om anställningsstopp.

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2023-05-15 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalen är sliten efter en lång pandemi, efter att ha jobbat för högtryck under tuffa förhållanden under lång tid. 

Det är nu, när vi kommit ut på andra sidan, som vi ska säkerställa att vi står bättre rustade nästa gång något händer. Men istället för resursförstärkning, bättre scheman och höjd grundbemanning kommer nu istället nästa dråpslag för Söderköpings omsorgsverksamheter – anställningsstopp. 

Ett anställningsstopp innebär skarp restriktivitet vid både nyanställning och tillsättning av kortare och längre vikariat. I klartext innebär det försämrad arbetsmiljö där personal tvingas gå kort och där färre förväntas springa fortare och göra mer. Det är motsatsen till vad som behövs. 

Söderköpings äldreomsorg har stora problem med personalförsörjningen. Hemtjänstverksamheten präglas sedan en längre tid av höga sjukskrivningstal och mycket övertid. Det höga övertidsuttaget måste vändas och på senaste socialnämnden ställde sig nämnden bakom höjd grundbemanning i hemtjänsten. Det var ett bra beslut, det är höjd grundbemanning som måste till. Men det går naturligtvis inte att höja grundbemanningen om det samtidigt finns ett anställningsstopp. Det var också därför vi från Vänsterpartiet yrkade på att anställningsstoppet hävs. Men det sa de styrande partierna nej till. 

Hur nyrekrytering ska kunna underlättas av ett anställningsstopp har vi mycket svårt att förstå. Det kan heller inte framstå som särskilt attraktivt att söka sig till en kommun som nyanställer, men som samtidigt inte sätter in vikarier när någon är sjuk.

Det är inte första gången vi ser ett anställningsstopp i Söderköpings kommun. 2019 tvingade dåvarande majoritet igenom ett anställningsstopp. Socialdemokraterna, som nu är i majoritet men som då var i opposition, skrev i en debattartikel: ”Ett anställningsstopp kommer påverka arbetsmiljön negativt. Det kommer att sparas på vikarier vilket ökar belastningen på den redan ansträngda personalen. Detta kan komma att innebära att det inte går att upprätthålla en god och säker vård!”

Det var sant då och är naturligtvis precis lika sant nu. Men Socialdemokraterna har bytt fot! Den här gången drabbas dessutom verksamheter som precis kommit ur en långvarig pandemi. 

Från Vänsterpartiet kan vi bara vädja till alla goda krafter i majoriteten att tänka om! Häv anställningsstoppet och ge ansträngda verksamheter arbetsro och säkerställ nödvändig återhämtning efter pandemin.