S bör minnas lärdomarna från skotten i Ådalen

Demonstrationen i Ådalen 1931 är en bärande del av dagens debattartikel.

Demonstrationen i Ådalen 1931 är en bärande del av dagens debattartikel.

Foto: TT

Debatt2021-08-19 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Följden av dödsskotten mot värnlösa demonstrerande arbetare i Ådalen i maj 1931 blev starten för ett nytt Sverige där demokratin steg för steg vann nya segrar. Arbetsmarknaden reglerades. De privata arbetsförmedlingar som levererat strejkbrytare till arbetsgivarna förbjöds. Är vi nu på väg tillbaks till en samhällsordning mer lik den som rådde i Sverige före Ådalen?

Medan ekot efter skotten i Ådalen, en växande socialdemokrati, ett folkligt krav på rättvisa och en bland högern och arbetsgivarna stigande rädsla för revolution öppnade vägen till välfärdsstaten har högerns arvtagare blivit en ny aktiv och pådrivande aktör för en samhällsutveckling med marknad och konkurrens i högsätet. 

När de privata arbetsförmedlingarna förbjöds var det ett viktigt steg. Med de privata arbetsförmedlarna som mellanhand hade arbetsgivarna kunnat pressa ner löner och villkor. De fick hjälp att hitta den arbetskraft de behövde för att kunna kväsa fackliga krav. 

Dagens privatisering av Arbetsförmedlingen är ett borgerligt politiskt krav. Det skulle åter ge så kallat oberoende aktörer ett fritt fält. Arbetsförmedlingen skulle förvandlas från en samlad samhällstjänst till ett kluster av privata förmedlarkonsulter. 

Det som drev arbetarna i Ådalen till strejk och till demonstrationen som slutade med fem av militären mördade var både de usla lönerna och arbetsgivarnas bruk av strejkbrytare. Sedan dess har såväl löner som arbetsvillkor steg för steg förbättrats. Fackföreningsrörelsen och socialdemokraterna har genom kollektivavtal, skattepolitik och sociala reformer drivit på för att minska klyftorna i samhället. Sverige blev världens mest jämlika välfärdsland.

Sedan sekelskiftet har klyftorna i Sverige åter vidgats. De förmögna har blivit allt rikare och de fattiga fått det allt svårare att få livet att gå ihop. En slopad fastighets- och förmögenhetskatt, den borttagna värnskatten där den med höga inkomster fick bidra med mer till välfärden och de allt generösare rot- och rutavdragen har alla bidragit till att splittra Sverige. Samtidigt har villkoren för den som blir sjuk eller arbetslös stramats åt. Allt fler pensionärer ser hur deras pensioner står still och urholkas. Bristen av en progressiv och av rättvisa präglad bostadspolitik ökar på segregationen och bidrar till att splittra landet i ett vi och ett dom. 

Nu måste det för Socialdemokraterna åter bli en huvuduppgift att se till att försvara den demokratiskt styrda välfärden, skala bort orättvisorna och jämna ut ojämlikheten.