Ryssland uppträder som ett rövarband från en pariastat

Rysslands president Putin kommer i historien alltid att förbli despoten som i sina drömmar om att bygga ett imperium drog i gång ett av Europa och världen avskytt, mot folkrätten stridande krig.

Debatt 5 mars 2023 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Putin och omvärlden - kan se hur han våldfört sig på ett grannland och där han genom terrorbombningar och beskjutning från artilleri och drönare mot allt från sjukhus och skolor till bostadsområden och el- och vattenverk förvandlat blomstrande städer till ruiner. Människor har drivits till massflykt. Men han kan också se hur hans terror hos ukrainarna drivit fram en motståndsvilja och ett nytt djupt hat mot ryssar. Det umgänge som tidigare var naturligt mellan folk i Ryssland och Ukraina är helt förött. 

Till resultatet av krigandet i Ukraina kan Putin också lägga att han steg för steg, sedan invasionen av Krim, förvandlat Ryssland från en respekterad större stat med goda resurser till en avskydd och isolerad pariastat. Genom sitt agerande och sitt uppenbara förakt för en på rättsstatens principer och internationell rätt uppbyggd världsordning har Putin drivit fram både sanktioner och djup misstro mot sitt land. Han kan idag se hur han skapat ett allt fattigare Ryssland. För folket har kriget inneburit en stadig nergång i levnadsstandard. Det har dessutom inneburit att de friheter som började växa fram i Ryssland efter kommunismens fall strypts och försvunnit. I dagens Ryssland är kriget i Ukraina förbjudet att tala om. Att nämna förlusterna och motgångarna ger fängelse. All information och alla media ligger i Putins händer.

Med det misslyckade angreppet mot Kiev och med bilder på flyende ryska soldater som på vägen bort från fronten mördar, våldtar och plundrar har militärmakten Ryssland förvandlats till ett råbarkat odisciplinerat rövarband. Den respekt som tidigare funnits internationellt för rysk militär och rysk militär förmåga är nu borta. Med masstransport av straffångar från ryska fängelser till fronten i östra Ukraina där de sedan illa utrustade och utan någon militär träning skickats ut mot ukrainska ställningar som en levande köttmur att mejas ner har väckt avsky. Det har visat att Putin står beredd att skicka människor i många tusental i döden för att om möjligt trötta ut de ukrainska soldaterna och samtidigt skapa brist på ammunition hos ukrainarna.

 På sin lista över resultat av angreppet på Ukraina kan Putin också lägga att han drivit fram en ny och omfattande militär upprustning över stora delar av världen. Allt fler länder lägger nu allt mer resurser på vapen och upprustning. Länder som Tyskland och Japan som i ett halvt århundrade haft nedrustning och frånvaro av en stark militär som politik har nu börjat rusta upp. Schweiz som alltid värnat om en absolut neutralitet har börjat tala om att acceptera viss form av vapenexport. Sverige och Finland har sökt medlemskap i NATO och från land efter land kommer vapenstöd till det ukrainska försvaret. Och det är helt rätt! 

Att Putin avskytt den västerländska demokratin och den världsordning som även Ryssland varit med om att skapa i skepnad av FN efter Andra Världskriget blev uppenbart vid säkerhetskonferensen i München 2007. Han såg Sovjetunionens fall som den största internationella katastrof som han upplevt. Med en summering av det han hittills uppnått med kriget i Ukraina kvarstår frågan: tror Putin fortfarande att hans orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina verkligen gynnar hans Ryssland? Nä, han har och kommer inte att uppnå det han trodde. Oavsett när kriget en gång tar slut.  

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa