Runt 20 miljarder svenska skattekronor till skurkar…

Är det några som skall få en ursäkt, är det alla Sveriges skattebetalare.

Debatt 9 juni 2023 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige rinner det - enligt beräkningar - varje år ut runt 20 miljarder skattekronor till skurkar som ägnar sig åt välfärdsbrott. De lurar socialförsäkringssystemet, som på senare år har blivit alltmer belastat. 

Vi har länge riktat in oss på problemen och fortsätter förstås med det när vi nu ingår i styret. Vi kommer inte att ge oss. Vi måste jobba vidare och se till att lagen ändras så att vi kan förhindra att våra skattemedel missbrukas av kriminella. 

Problemet är omfattande i alla Sveriges kommuner. Norrköpings kommun tog därför täten och försökte beivra fusket - men gjorde det litet för effektivt. Metoderna anmäldes av Vänsterpartiet i kommunen. Nu har Justitieombudsmannen kritiserat kommunen. JO riktar ”allvarlig kritik” mot Norrköping. JO:s rekommendation kom nyligen. JO skriver att man förvisso är medveten om de problem som Sveriges kommuner har med välfärdsbrottslighet, men konstaterar ändå att Norrköping har gjort fel. Ett korrekt juridiskt utlåtande som vi naturligtvis måste förhålla oss till och respektera.

Samtidigt blöder Sveriges kommuner. Norrköping bidrar med en stor del av de 20 miljarder som för riket totalt sett hamnar hos bidragsbedragare. Frågan om att förhindra att bidrag hamnar i fel händer finns också i Tidöavtalet - och det brådskar!

I Norrköping vänder vi nu på varenda krona för att få ekonomin och budgeten att gå ihop. Ändå blir det minus i år. I stället för att höja skatten på vänstermanér sparar vi och gnetar. De många miljoner av Norrköpingsbornas skattepengar som hamnar på kriminellas konton hade i stället kunnat användas till våra skolor eller våra muséer eller till att anställa ännu fler ambulerande ordningsvakter.

JO:s utlåtande ställer till det för oss. Nu är vi - och alla andra kommuner - fortsatt bakbundna. Vi måste alltså få en ny lagstiftning som tillåter oss att kontrollera vart våra skattepengar går. Eller så måste polisen få riktade resurser att ta tag i problemen. För egentligen gjorde ju kommunen polisens jobb - och fick kritik från JO. Som tidigare har kritiserat polisen för att inte ta itu med välfärdsbrotten…

Och Vänsterpartiet i Norrköping, vars fräckhet svämmar över alla gränser, har mage att kräva att Norrköpings kommun skall be om ursäkt för övertrampet! Är det några som skall få en ursäkt, är det alla Sveriges skattebetalare, vars miljarder har betalats ut till skurkar. Skurkar som nu kan fortsätta sin verksamhet. Tills vi har ändrat lagen.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa