Mycket olyckliga förslag för en redan hårt pressad bransch

Nu vänder jag mig till er.
Hjälp mig att lindra förslagen.
– Ingen julklapp som era väljare önskar sig.

Anna Werner är vd på Svensk Solenergi och debattör i Folkbladet denna torsdag.

Anna Werner är vd på Svensk Solenergi och debattör i Folkbladet denna torsdag.

Foto: Svensk Solenergi

Debatt2024-10-17 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu är det full fart på riksdagsbehandlingen av regeringens budget. Den berör oss alla på ett eller annat sätt. En viktig fråga för politikerna är att se till att energiförsörjningen fungerar och att det finns el till priser som inte lamslår företag och drabbar enskilda. Bland regeringens förslag finns det några som på kort sikt hotar den småskaliga solkraften och som kan fördröja den gröna omställningen. De berör solpaneler på villatak, garage och ladugårdar. Förslagen är i nuvarande konjunkturläge mycket olyckliga och drabbar en redan hårt pressad bransch. 

Regeringen har föreslagit ett avskaffande av skatteavdraget för mikroproducenter. Detta avdrag utgör en kompensation för den skatt som solcellsägare betalar när de köper tillbaka sin egen el. Att omedelbart avskaffa avdraget skulle innebära att mikroproducenternas ekonomiska kalkyl spricker i ett slag, medan en långsiktig och förutsägbar nedtrappning skulle ge dem tid att anpassa sig. Det vore naturligtvis en mer rimlig ordning.

Det finns också ett regeringsförslag om att sänka avdraget för att installera grön teknik från 20 till 15 procent. En sänkning av avdraget bromsar upp investeringarna i energiomställningen. Avdraget borde snarare höjas för att stärka civilsamhällets motståndskraft. Fler som tar ansvar för vår energiberedskap måste vara eftersträvansvärt. Det gröna skatteavdraget kan därför med fördel istället harmoniseras på samma nivå som för hembatterier och elbilsladdare, förslagsvis 30 procent. I synnerhet som installationerna ofta samverkar. Det skulle underlätta administrationen, försvåra fusk och bli tydligt för användarna. 

Nu vänder jag mig till riksdagsledamöterna från Östergötland för att få hjälp med att mildra förslagen så att de åtminstone genomförs gradvis, för att undvika drastiska ekonomiska konsekvenser för den enskilde. Bakgrunden för länet är stora skillnader mellan kommunerna där till exempel Norrköpings kommun förra året hade en installerad effekt på 399 W solkraft per person medan motsvarande siffra för Valdemarsviks kommun var det dubbla det vill säga 797 W. Men oavsett skillnaderna kan det väl inte vara er avsikt att på det här området tvärbromsa den gröna omställningen och göra det svårare och dyrare för länets villaägare att bidra till den? Slutligen riskerar förslagen att höja elpriserna, om än på marginalen. Den julklappen tror jag inte era väljare önskar sig.