Förra hösten meddelade vice statsminister Per Bolund från Miljöpartiet att det kommunala vetot vid etablering av vindkraft skulle snabbutredas. Varför ville regeringen ta ett sådant steg? Nu vet vi svaret: Regeringen vill tvinga kommuner att etablera vindkraftsparker mot deras vilja. Nu har utredningens förslag lämnats och där den miljöpartistiska utredaren föreslår just precis att det kommunala vetot slopas.
Uppförandet av stora vindkraftverk medför betydande lokala konsekvenser av många olika slag. Jag kan till exempel nämna fördärvade natur- och kulturvärden och estetiska samt landskapsbildsmässiga värden som riskerar att gå förlorade. Ofta annekterar man också mark för stora vindkraftparker som kan komma i konflikt med framtida markanvändningsintressen.
Man måste ha förståelse för alla de människor som köpt ett hus och slagit ned sina bopålar vid en plats som är viktig för dem, för att därefter fått en byggarbetsplats som granne följt av stora vindkraftverk. Vindkraftverk som både stör och förfular miljön för många av de människor som valt att bosätta sig på natursköna platser. Kvar står maktlösa människor utan möjlighet att påverka och snart kommer kommunerna sitta i samma maktlösa sits om regeringen får sin vilja igenom.
Miljöpartiet säger sig värna frågor om miljö och natur, vilket med rätta kan ifrågasättas. Om etableringen av vindkraftverk tillåts fortsätta i rasande takt ökar också spridningen av mikroplaster i naturen samt användningen av sällsynta jordartsmetaller, metaller som vid brytning har en direkt skadlig miljöpåverkan. Likaså kommer fler fåglar att dö. Enligt Naturvårdsverket skördar 5000 vindkraftverk cirka 36 000 fåglars liv varje år, många av dem örnar. Detta väger dock lätt när fanatiska Miljöpartiet väljer vindkraft före grön kärnkraft. På sidan sitter Socialdemokraterna hunsade med munkavel på grund av sin iver att behålla makten.
Regeringens ambition och vilja är glasklar. Det kommunala vetot för vindkraften ska avskaffas och det lokala inflytandet ska minska, där detta förslag nu blir första steget. För oss i Sverigedemokraterna är det självklart att det grundlagsskyddade kommunala självstyret ska värnas. Det är de lokala politikerna – och i förlängningen kommunernas invånare - som är bäst lämpade att fatta beslut i frågan.