Regeringen kan mycket väl komma att falla till hösten

Det har varit en ovanligt stormig sommar i den finska rikspolitiken.


 Pekka Haavisto har, enligt debattören, goda chanser att bli vald till Finlands nästa president.

Pekka Haavisto har, enligt debattören, goda chanser att bli vald till Finlands nästa president.

Foto: Hanna Johre

Debatt2023-08-27 07:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den färska och oerfarna Petteri Orpos högerdominerade regering har börjat illa och haft att inte minst hantera flera rasismskandaler i anknytning till de sannfinländska ministrarna. En minister, Vilhelm Junnila, har kort efter sitt tillträde tvingats avgå på grund av kopplingar till extremhögern. Och knappt efter att hans efterträdaren Wille Rydman, också Sannfin, tillträtt så visade det sig att även han – f ö tidigare som olämplig bedömd utesluten ur Samlingspartiet – på sociala medier visat sig ha liknande böjelser och även av Helsingin Sanomats granskning visat sig ha haft flera fall av sexuella trakasserier och olämpligt beteende mot minderåriga tjejer.Så även hans rykte är sedan tidigare kraftigt nersolkat. Och han har även tidigare i medier skällt ut just Orpo. Men det var innan han själv kom in i regeringen efter Junnila och på direkt nominering av just Sannfinländarnas partiledare Purra. Och till detta samma skräckdrama för Orpo hör även att partiledaren Riikka Purra själv, finansminister i Orporegeringen, tidigare har utmärkt sig med främlingsfientliga och rasistiska utspel i sociala medier. Krav på även hennes avgång har framförts, men skulle det ske så spricker Orpos regering.

Elefanten i rummet och i Orpos skräckkabinett till regering är Sannfinländarna. Just det epitetet har en ledande tysk tidning betecknande sagt att Orpos regering är - ”ett skräckkabinett”. Men minst lika mycket uppmärksamhet i det offentliga Finland riktas  även mot det liberala Svenska folkpartiet, Sfp, som faktiskt innan valet uttryckte att partiet inte ville i en regering som för sannfinländsk politik. Men sedan gick man ändå under viss vånda med i regeringen. Men efter den senaste tidens turbulens kring ledande sannfinländska politiker och statsråd har många förväntat sig att Sfp ska få nog och fälla Orpos skakiga regering. Att blickarna riktas mot SFP i stället för statsministerpartiet Samlingspartiet kan ses som ett tecken på att statsminister Petteri Orpo saknar beslutskraft nog att städa upp och få sin regering ens hjälpligt fungerande inför en besvärlig höst och vinter. Men allt annat överordnat för Orpo är att hålla ihop regeringen och få igenom sitt stora ekonomiska program, kosta vad det kosta vill.

Därför har statsminister Orpo har valt att blunda för skandalerna kring Sannfinländarna och den värdediskussion som nu pågår i Finland.När statsminister Orpo blir tillfrågad om rasismanklagelserna som riktas mot regeringen Orpos ministrar påstår han sig inte ens ha läst vad som sägs, och det även om han samtidigt han utåt sagt att inom hans regering råder det nolltolerans mot rasism. Samma dag som flera tusen medborgare samlades i Helsingfors för att demonstrera emot rasismen i regeringen gick statsminister Orpo, Samlingspartiet, på semesterledighet. Allt medan demonstranterna krävde den biträdande statsministern och tillika finansminister Riikka Purras avgång. Det lär nog inte ske. Men uteslutas ska däremot inte att det svårt splittrade liberalerna i Svenska folkpartiet under den medlande partiledaren Anna-Maja Henriksson till slut ändå kan kliva av. Sker det så faller också regeringen Orpo. Och det skulle kunna ske under hösten. 

Noteras ska också att allt detta skandaliserande bråk inte gått väljarna obemärkt förbi.  Alla fyra regeringspartier förutom Kristdemokraterna har tappar i stöd i Yles (jfr SVT) senaste partimätningen. Märk väl att det sker innan regeringen ens har hunnit komma  med ett enda lagförslag. Särskilt stort är tappet för just Orpos Samlingspartiet som har förbrukat mycket förtroendekapital på skandalhärvan. Partiet har tappat 2,3 procentenheter i väljarunderstöd, samtidigt har åter Socialdemokraterna blivit det populäraste partiet bland väljarna med ett försprång över Samlingspartiet med nu tre procentenheter.

Nästa intressanta test – vid sidan om regeringen Orpo spricker eller ej i höst – blir det finska presidentvalet i början av nästa år. Ska vi gissa att den synnerligen populära f d utrikesministern Pekka Haavisto, De gröna, den som tar över som Finlands president efter Sauli Niinistö. Just nu leder han klart över alla andra kandidater. Och eftersom inte den populära f d statsministern Sanna Marin, SDP, inte ställer upp så vore det nog klokt om de finska Socialdemokraterna uttalar sitt stöd för Haavisto som Finlands nästa president.