Regeringen famlar och har inte grepp om läget

SVT Aktuellt sände nyligen en debatt med S-ledaren Magdalena Andersson, justitieminister Gunnar Strömmer, M, och SD-ledaren Jimmie Åkesson om gängkriminaliteten i Sverige.

Debattören anser att SD-ledaren Jimmie Åkesson är en högerpopulist som säger "samma saker som Jomshof men på ett smartare sätt".

Debattören anser att SD-ledaren Jimmie Åkesson är en högerpopulist som säger "samma saker som Jomshof men på ett smartare sätt".

Foto: TT

Debatt2023-10-15 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strömmer och Åkesson radade där åter upp repressiva åtgärder som sägs ska komma tillrätta med gängkrigen just nu drabbar Sverige så hårt med många oskyldiga döda. Noteras ska att detta sägs åter från borgerliga partier som i valrörelsen lovade att allt skulle bli bättre om de bara fick väljarnas förtroende i valet 2022. Och visst märks det att regeringen blir mer och mer desperat.

Så här långt har också mycket blivit sämre och hittills har regeringen mest fått sina vallöften att framstå som tomma och utan riktig effekt, rent kraftlösa och otillräckliga. De borde 'tagga ner' och visa större ödmjukhet inför problemen som hopar sig. Men icke! Istället instämmer Strömmer med Åkesson i att det inte ens är meningsfullt att lyssna på regeringserfarna i oppositionen. Man ska inte prata med Magdalena Andersson inom S. Förrän några dagar efteråt när oppositionen plötsligt ändå bjuds in till överläggningar med statsministern. 

En helt annan sak är sedan att båda sidor nu - utöver att agera kraftfullt - borde medge att mycket kunde varit vunnit om polismästare Carin Götblads rapport och åtgärdslista för att stoppa nyrekryteringen från 2010 hade genomförts. Men vem styrde då?, jo, den borgerliga Reinfeldts- allians. Men heller inte S- regeringen efter 2014 gjorde tillräckligt av hennes goda förslag.

Högerpopulisten Åkesson har i debatterna om kriminella gäng rätt mycket samma "lås in"- och "skicka ut invandrarna"-budskap som hans SD-kollega Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott. Åkesson uttrycker sig dock smartare än Jomshof!

Har vi råd att göra det som krävs? Svenska staten har, visar färsk SCB-statistik, tillgångar att ta av. SCB rapporterar nu att den offentliga sektorns finanser år 2022 visade ett överskott på 66 miljarder kr och att Sverige nu är nere i en bruttoskuld på 33 procent av BNP. Ändå håller regeringen i sin färska budget igen och satsar för lite resurser på tullen (stoppa inflödet av vapen och narkotika), brottsförebyggande insatser (skolan, föräldrastöd, barnpsykiatri etc.) för att den vägen bidra till att stoppa inflödet av nya unga i kriminalitet. Regeringen har i stort sett bara nya lagskärpningar och fler in i fängsligt förvar på sin åtgärdslista. Och det får man befogad kritik för eftersom det som krävs för att stoppa nyrekryteringen (förebyggande arbetet) inte får samma fokus.

Sedan är det lite svårt att förstå varför de inte tidigare satt in mer resurser, med stöd av försvaret, på att stoppa knark och vapen vid gränserna.  Dessutom önskvärt med ett ökat samarbete med Norge, Finland och Danmark som är nödvändigt för att nå framgång och stopp på flödet av vapen och narkotika. Valhänt- och taffligheten lyser igenom gång på gång i regeringens bristande förmåga i regerandets konst.

För övrigt är det helt omöjligt om det faktiskt skulle visa sig att de inbördes krigande gängen själva till slut gör slut på kriget före regeringens taffliga oförmåga börjar bita och på allvar får effekt. 

Och tyvärr visade det sig även att statsminister Kristerssons tal till nationen 28 september var mycket tunt till innehållet. Där fanns just inget som ens liknade ett samla nationen-tal. Däremot ännu ett valtal. Bara att konstatera: just nu famlar regeringen och har inte grepp om läget! Icke godkänt är svenska folkets betyg i nuläget.