I påsk firar 2,2 miljarder kristna människor över hela världen Jesus återuppståndelse. Fanns profeten på riktigt, eller är han en myt? Oavsett om han funnits eller ej har vi en gemensam påskhögtid. Kristna och icke kristna uppmärksammar helgen då Jesus dömdes av Pontius Pilatus, korsfästes och återuppstod efter tre dagar. Personer som tvivlar på Jesus existens, pekar på att Jesus själv inte lämnade några skrifter efter sig. Likväl har Jesus fortfarande något att säga även de makthavare, som dömer sanningssägande visselblåsare till döden.
Samtida historiker, Josefus (37 – 100 efter Kristus.) och Tacitus (55- 120 efter Kristus.), nämner Jesus i sina skrifter och motsäger tvivlarna.
De bibliska berättelserna om Jesus är spridda över hela den kristna världen. Evangeliernas författare i Nya Testamentet: Markus, Matteus, Lukas och Johannes är de främsta källorna till vad vi känner till om Jesus. Genom evangelisterna kan vi följa Jesus liv i kronologisk ordning. Från Kristi födelse till hans död på Golgata i Jerusalem, och uppståndelsen och himmelsfärden.
I påsktid påminns vi om mötet mellan Pontius Pilatus och Jesus. Ett möte gestaltat av den ryske författaren Michail Bulgakov i romanen “Mästaren och Margarita”. En satir över Stalintidens Sovjetunionen. Satiren är tidlös och kan läsas som ett regimkritiskt inlägg om dagens Ryssland. Vladimir Putins sätt att behandla oliktänkande påminner om Pontius Pilatus. Denne har makten över den romerska provinsen Judéen och har till uppgift att döma den utpekade upprorsmakaren Jesus till döden.
Jesus förklarar för Pilatus att alla människor är goda. Ondskan uppstår när vi är för fega för att säga sanningen. Pilatus inser att Jesus är oskyldig, men vågar inte erkänna det för sig själv. Fegheten är roten och upphovet till att Pilatus dömer Jesus till döden. Mod gör den dödsdömde Jesus till en sanningssägare. En visselblåsare värd att lyssna på inte minst för en maktmänniska som Vladimir Putin.