Ett avgörande val för att skydda aborträtten i Europa

Sverigedemokraterna röstar konsekvent emot förslag som skyddar aborträtten i EU. Utåt uttalar SD sitt stöd för aborträtten, men i Bryssel röstar de tvärtemot.

Annika Strandhäll är ordförande i S-kvinnor och hon skriver idag i Folkbladet tillsammans med Camilla Egberth somn leder S-kvinnor i Östergötland.

Annika Strandhäll är ordförande i S-kvinnor och hon skriver idag i Folkbladet tillsammans med Camilla Egberth somn leder S-kvinnor i Östergötland.

Foto: Privat

Debatt2024-06-06 07:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Bryssel prioriterar Sverigedemokraterna sin partigrupp över löften till sina svenska väljare. 

Sverigedemokraterna avstod från att rösta för ukrainska kvinnors rätt till akutpreventivmedel vid våldtäkt. De har röstat mot att fördöma de strikta abortlagarna i USA och de avstått rösta för att låta EU skriva in aborträtten i sin rättighetsstadga. 

På Malta är abort förbjudet även om kvinnan varit utsatt för våldtäkt och i Polen riskerar vårdpersonalåtal för aborter som görs för att rädda liv. I många av EU:s medlemsländer är abort tillåtet men har inbyggda hinder som stigmatiserar och skuldbelägger kvinnan som vill göra abort. I nio medlemsländer finns det en obligatorisk vänteperiod för att kvinnan ska hinna ändra sig och i Ungern krävs vägledande samtal som uttryckligen ska få kvinnan att överväga att slutföra graviditeten. I Tyskland genomförs samtalen med syftet att "föra det ofödda fostrets talan”. Sådan lagstiftning förmedlar att det inte finns tillit för kvinnans beslut om den egna kroppen.  

EU-valet är avgörande för att skydda aborträtten i Europa. Socialdemokraterna var först att driva att aborträtten skulle skrivas in i EU:s rättighetsstadga och kommer fortsätta att stå upp för alla kvinnors rätt till abort utan skuld och stigmatisering. De konservativa partiernas stöd för abort är oberäkneligt och flyktigt. I stället behöver vi politiker som kan göra EU till en kraftfull röst i världen och ett Europa för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Progressiva och feministiska röster är viktigare än någonsin.