. Dessa har ju sina funktioner– att få ungdomar att röra på sig, använda hjärnan och träffa kompisar utanför skolan – och politiker ser nytta i dessa aktiviteter och ger dem då stöd. Vi representerar scouterna, en fritidsaktivitet för 45 000 barn i Sverige, som får mindre stöd i jämförelse med andra föreningar. Vi är dessutom världens största ungdomsrörelse, med 65 miljoner scouter världen över.
På grund av den rådande pandemin fungerar inget som det brukar göra just nu, och scoutkårer i landet brukar vanligtvis ha läger under långhelgerna, och drar in en stor del av den årliga inkomsten under Valborgsfiranden, nationaldagen och midsommar. Många läger ställs in i år vilket leder till att barnen stannar hemma och kårerna får det svårare att ekonomiskt klara sig genom krisen.
I längden är det barnen som kommer få det värst. För många barn är dessa läger under sommaren den enda semesterresan iväg från hemmet, och utan den organiserade sommarverksamheten riskerar många barn att få en väldigt ensam sommar i år. För kårer som får mindre inkomst under ett år påverkas verksamheten även under flera år i framtiden – eller tvingas läggas ner helt. Att kårer tvingas lägga ner kan leda till att många barn får en lika ensam sommar även flera år efter detta. Nedsatt aktivitet bland scouterna gör att färre unga kan testa på hur det är att vara scout, något som långsiktigt gör att scoutverksamheten i Sverige hotas.
Kårer arrangerar och gör mycket för sina lokala områden, så som att plocka upp skräp, se till att panta och håller i aktiviteter för allmänheten, vilket gynnar många fler än bara scouter. På en individuell nivå så bidrar scouting till ansvarstagande och samarbete i unga, och det är just därför som många chefer och personer i ledarroller är eller har varit scouter!
Den franska regeringen tycker verkligen att scouting och friluftsliv är viktigt för unga, och därför har de bett franska scoutkårer att arrangera små hajker i naturen för alla barn - oavsett om de är scouter eller inte. Statsepidemiologen Anders Tegnell är också positiv mot att anordna sommarläger för barn, om det inte sker för långt hemifrån och om de andra riktlinjerna följs.
Vi ser att politiker inte lyssnar på det vi har att säga. Lägereldsrapporten som genomförs vartannat år visar nämligen återigen att enbart en av tio upplever att politiker lyssnar på vad barn och unga mellan 8 och 25, en femtedel av landets befolkning, har att säga till dem.
För att vi scouter ska kunna fortsätta vara scouter, och hjälpa barn i alla delar av Sverige att kunna ha en billig och äventyrlig fritid, måste vuxna och politiker göra vissa saker som vi inte kan göra själva.
För att scouting ska kunna finnas och gynna barns vardag så måste lokala scoutkårer få ekonomiskt stöd för att överleva året, men också för att säkerställa den långsiktiga verksamheten.
Vi scouter är duktiga på att vara flexibla och följa de riktlinjer som finns, så vi kommer inte passivt låta vår verksamhet tyna bort. Vi ställer upp, vi ställer om, men vi ställer inte in.
Alva Jansson, 17 år, Julia Hemmendy, 18 år, Anna Lundberg, 19 år, Agnes Comstedt, 17 år, Anton Karlsson, 18 år, Thindra Bodén, 15 år, Amanda Bauer, 16 år Tove Ekroth, 17 år, Anna Persson, 21 år, Lovisa Brännudd, 15 år, Maya Szirmay, 16 år och Gustav Ekman, 19 år.
Scouternas unga talespersoner