Polisen i Norrköping borde vara mer lättillgänglig

Norrköpings polishus är inte särskilt lättillgängligt enligt dagens debattör.

Norrköpings polishus är inte särskilt lättillgängligt enligt dagens debattör.

Foto: Paula Westerberg

Debatt2021-09-09 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samband med förnyelse av ID-handling hos polisen krävs fysisk närvaro i polishuset. Vilket kan vara en fysisk och byråkratisk utmaning. Om den som behöver förnya sin ID-handling har problem med balans och nedsatt rörelseförmåga så krävs rullstol för att ta sig in till passmyndigheten i Norrköping. Efter att jag fått en bokad tid hos polisen i Norrköping en dag i augusti ringde jag till receptionen för att få låna en besöksrullstol. Personen i polisens reception som svarade på mitt samtal upplyste mig emellertid om att det inte fanns några rullstolar för utlåning i polishuset. Vad skulle jag då göra? Jag kontaktade hemtjänsten för att få hyra en rullstol för detta besök som skulle ungefär en timmes tid i anspråk. Svaret blev dock negativt även här: Det visade sig att det inte fanns några rullstolar för utlån för så kort tid som en timme.  Nu började jakten på en rullstol på allvar. Jag ringde otaliga telefonsamtal till inblandade vård- och omsorgsinstitutioner; men med samma och nedslående resultat som tidigare: Varken sjukhus eller vårdcentral kunde låna ut en rullstol! Handläggaren på Hemtjänsten pratade med några av sin personal. Då nämnde en medarbetare att en gammal dam kunde låna ut sin hopfällbara rullstol. Denna lösning infann sig bara en timme innan det bokade besöket hos polisen och därmed räddades ärendet. 

Det skedde även ledsagning i samband med besöket – både i hemmet och hos polisen – med hjälp av hemtjänstpersonal. Väl hos myndigheten visade det sig att båsen är för trånga för en rullstolsburen person som skall fotograferas. Som tur är hade Polisen en kamera och det blev ett foto. När den nya ID-handlingen är klar skall vederbörande person fysiskt inställa sig för att hämta den och då uppstod nästa problemkedja. För att hämta sitt ID-kort måste en person först beviljas ledsagning, sedan skall det utredas om personen kan få färdtjänst på grund av sitt handikapp. Således är det en massa byråkrati som sätts igång bara för att få en giltig ID-handling. Utan ett giltigt ID-kort blir personen ”obefintlig” dvs kan ej styrka sin identitet och därmed ej kunna hämta ut paket eller kunna rösta i kommande val. Känner polisen i Norrköping till denna byråkrati i kommunen? Troligen inte. Varför kan polisen inte leverera den nya ID-handlingen till den behövande när den är klar? Ärendet tar på sin höjd 25 minuter för en polistjänsteman att utföra. Men det vore en stor och viktig tjänst åt en medborgare i Norrköping.

Att få tag i en rullstol för att kunna hömta sitt id-kort på polishuset visade sig vara en rejäl utmaning för debattören.
Att få tag i en rullstol för att kunna hömta sitt id-kort på polishuset visade sig vara en rejäl utmaning för debattören.