Pensionerna ska höjas - det handlar ytterst om respekt för de som byggt vårt land. Efter ett långt och slitsamt arbetsliv ska man ha rätten att förlita sig på att pensionen går att leva på. Vårt mål är att alla ska ha 70 procent av sin slutlön i pension.
Där är vi inte idag och kvinnor utgör en stor del av dem som fortfarande har en alldeles för låg pension. Många tvingas inse att pensionen knappt räcker till att köpa julklappar åt barnbarnen, trots att man har slitit ett helt yrkesliv inom exempelvis vården eller handeln. Så kan vi inte ha det. Vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och stärka pensionerna. Sverige kan bättre.
Sedan 2014 har den Socialdemokratiska regeringen gjort flera insatser för att höja pensionerna. Vi har:
Höjt bostadstillägget för pensionärer vid flera tillfällen, senast nu i januari 2022. Vi har även höjt garantipensionen, något som underlättar inte minst för många pensionerade välfärdsarbetare.
Vi har sänkt skatten och därmed avskaffat den orättvisa pensionärsskatten som M och SD gång på gång försvarat och till och med återinfört.
Vi har infört ett pensionstillägg, en riktad satsning till alla som slitit ett helt yrkesliv men ändå har låg pension.
Det har tagit oss en bit på vägen, men vi vill och måste gå längre för Sveriges pensionärer. Tryggare och högre pensioner kräver målmedvetet och kontinuerligt arbete. Vi har fått mycket gjort sedan 2014 – men vi har bara börjat.
För att ytterligare öka den ekonomiska tryggheten för pensioner går den socialdemokratiska regeringen nu fram med:
En trygghetspension så att den som slitit ut sig i arbetslivet och närmar sig pensionen men faktiskt inte kan jobba längre ska kunna få ekonomisk trygghet och ha möjligheten att sluta jobba några år tidigare.
Ett förslag om ett garantitillägg. En storsatsning på pensionärer med låga inkomster som stärker ekonomin för över en miljon pensionärer med i genomsnitt 750 kronor per månad.
Pensionen ska vara något att se fram emot och inte minst – den ska gå att leva på, oavsett vad man har jobbat med. Med trygghetspensionen blir skillnaden i plånboken markant som för den som slipper gå i pension tidigare än planerat.
Vårt förslag om ett garantitillägg skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken skattefritt redan i höst. 80 procent av dem är kvinnor, vilket gör garantitillägget till en viktig jämställdhetsreform som minskar pensionsgapet mellan kvinnor och män. Totalt sett får en miljon pensionärer i genomsnitt 750 kronor mer i plånboken genom garantitillägget. Bara i Östergötland handlar det om ungefär 53 000 pensionärer.
Det kommer göra stor skillnad för väldigt många – om det går igenom Sveriges riksdag. Förslaget är nämligen inte klubbat och klart ännu. Moderaterna och Sverigedemokraterna har inte bekänt färg.
Nu är det upp till bevis. I juni avgörs det. Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Men vilka kommer göra det när det verkligen gäller? Ska en miljon av Sveriges pensionärer få upp till 1 000 kronor mer i månaden från och med augusti i år? Kommer Moderaterna och Sverigedemokraterna och de högerkonservativa stå upp för pensionärerna denna gång? Eller är det bara vi socialdemokrater som menar det vi säger?