Passa på att tacka ditt skyddsombud idag!

Debattörerna från LO-facken i Östergötland uppmanar oss idag att "tacka våra skyddsombud." LO-ledarna är också kritiska till regeringens planer på att skilja skyddsombuden från det fackliga sambandet.
Debattörerna från LO-facken i Östergötland uppmanar oss idag att "tacka våra skyddsombud." LO-ledarna är också kritiska till regeringens planer på att skilja skyddsombuden från det fackliga sambandet.

Idag den 25/10 firar vi skyddsombudens dag. Att vara skyddsombud kan vara fackföreningens viktigaste uppdrag.

Debatt 25 oktober 2023 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skyddsombudens arbete med att identifiera risker och tillsammans med företag förebygga risker är avgörande för trygga arbetsplatser. 

Det är medlemmarna i facket som väljer skyddsombud och som står upp för skyddsombudens arbete. Det är inte ovanligt att skyddsombud tar svåra duster med arbetsgivare för att tvinga fram investeringar för säkrare arbetsmiljö. Då krävs en stark organisation i ryggen för att våga och kunna.

För några veckor sedan gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda hur fler ska kunna bli skyddsombud. Det låter ju toppen. Men när vi synar översätts de fina orden till ”oavsett om skyddsombuden respektive arbetstagarna har en facklig tillhörighet eller inte”. 

Kunskapsbristen hos M, L, KD och SD om hur svensk arbetsmarknad fungerar vet inga gränser. 
Vem skulle vilja vara skyddsombud utan stöd? Vem vågar ställa krav på företag då? Förslaget är lika korkat som uppenbarligen riktat mot facket. 

Skyddsombuden behöver tvärtom mer stöd i sina arbeten. Inte minst när vi idag ser ökad styrning, övervakning, stress, press och till det kopplade sjukdomar särskilt i kvinnodominerade yrken. 

När vi ser fler skador och dödsolyckor inom särskilt mansdominerade yrken. 
När vi ser fler otrygga anställningar som skrämmer arbetare till att inte våga säga ifrån vid farlig arbetsmiljö. 
 
Därför uppmanar vi dig att tacka ditt skyddsombud för arbetet idag.
Ni kan tillsammans förbättra er arbetsmiljö!  Tack alla skyddsombud för ert arbete. Ni är guld värda och vi stöttar er! 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa