Outgrundligt oförståeligt att tvinga folk på det viset

Könsneutralitet är inte överställt kvinnans trygghet.

Evelina Nilsson är vice ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund i Östergötland.

Evelina Nilsson är vice ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund i Östergötland.

Foto: privat

Debatt2021-03-25 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara olika betyder inte att man ska värderas olika. Man och kvinna, kvinna och man har samma värde. Det är inte detsamma som att radera ut könen. 

Att läsa i tidningen år 2021 (Expressen 7/2) att en kvinna, av en kommun, tvingas acceptera att en okänd man ska hjälpa dig att ta av dig underkläderna och att hjälpa dig med din mest intima tvätt. Mot din vilja. Det är för mig outgrundligt oförståeligt. 

Den aktuella kommunen svarar med att hjälpen ska styras av HUR den utförs inte av vem, alltså könsneutralt tänk. 

Vår äldreomsorg måste och ska vara trygg, den ska också av individen upplevas trygg. För en kvinna som behöver hjälp med sin nedre hygien och dusch handlar det inte om olika värde på man eller kvinna, det handlar om trygghet och integritet. Hur hennes liv sett ut, hur hon upplever sin omgivning. 

Det könsneutrala tänket får inte ställas över kvinnans rätt till trygghet eller hennes individuella upplevelse av trygghet. Det handlar inte om vårdarens värde, det handlar om den hjälpbehövande kvinnans upplevelse. Kvinnans värde och kvinnans rätt att råda över sin egen kropp. Vårdarens värde förändras inte av kvinnans rätt till trygghetskänsla.

Jag vill betona att detta givetvis gäller män i samma situation. 

Man och kvinna, kvinna och man, vi är olika, men vi behövs lika mycket. Vi är lika mycket värda och det är av stor vikt att inte radera ut könen. 

Låt individen, människan, personen du och jag är, när vi är i behov av hjälp, få ha integritet och självbestämmanderätt som socialtjänstlagen så tydligt beskriver i sitt 1 kap paragraf 1. 

”Socialtjänstlagen. 1 kap. Socialtjänstens mål 1 § Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas - ekonomiska och sociala trygghet, - jämlikhet i levnadsvillkor [  ] Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet” 

Verksamheten behöver alltså formas utifrån individens behov av trygghet, det är inte individen som ska formas efter verksamheten. Trygghet är tomt som begrepp om den inte upplevs så av individen. Man måste känna, uppleva tryggheten. Självbestämmanderätt och integritet ska och får inte ta slut vid en viss ålder. Självbestämmanderätt och integritet ska respekteras och högaktas hela livet ut. Ett av KD-Ks fokusområden är just kvinnans trygghet, i livets alla skeenden. Trygghet som känns, också inom hemtjänst och äldreomsorg. 

Trygghet är ett tomt begrepp om det inte upplevs av individen, det skriver dagens debattör.
Trygghet är ett tomt begrepp om det inte upplevs av individen, det skriver dagens debattör.