Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Otrygg och osäker hemtjänst för de äldre i Norrköping

Hög personalkontinuitet behövs för att undvika smittspridning och för att öka personalens möjligheter att tidigt upptäcka ett försämrat hälsotillstånd hos den äldre. Därför har både Coronakommissionen och Socialstyrelsen slagit fast att problemet måste åtgärdas.

Bilder från hemtjänst någonstans i Sverige. Personerna på bilden har inget med debattartikelns innehåll att skaffa.

Bilder från hemtjänst någonstans i Sverige. Personerna på bilden har inget med debattartikelns innehåll att skaffa.

Foto: TT

Debatt2023-05-21 07:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äldre med hemtjänst får ofta hjälpen utförd av en mängd olika personer. Det påverkar både tryggheten och säkerheten. Därför uppmanar vi inom SKPF Pensionärerna Norrköpings kommun att ta fram en handlingsplan för ökad personalkontinuitet. 

Tänk dig att det på två veckor kommer mer än ett dussin olika personer hem till dig för att sköta din hygien, laga mat och städa. Sådan ser verkligheten ut för många med hemtjänst. Ny statistik från databasen "Kolada" visar att äldre med hemtjänst får hjälp av i genomsnitt 16 olika personer under en 14-dagsperiod. Men det är stora skillnader över landet. Siffran varierar från sex olika personal i en kommun till 25 i en annan kommun.

Här i Norrköping träffar äldre med hemtjänst i genomsnitt 19 olika hemtjänstanställda under en tvåveckorsperiod. (Siffrorna är från 2022.)

Vi hör från våra medlemmar att det här skapar oro och otrygghet. Det kommer ständigt nya och okända personer hem till dem och de måste gång på gång förklara hur de vill ha hemhjälpen utförd. För personer med demens kan det vara särskilt jobbigt. Bristande kontinuitet kan också leda till att äldre tackar nej till hemtjänst så att närstående i stället får rycka in. 

Det handlar också om säkerhet. Hög personalkontinuitet behövs för att undvika smittspridning och för att öka personalens möjligheter att tidigt upptäcka ett försämrat hälsotillstånd hos den äldre. Därför har både Coronakommissionen och Socialstyrelsen slagit fast att problemet måste åtgärdas. 

Det är personalen som gör äldreomsorgen. Hemtjänstanställda har ett otroligt viktigt jobb. Men för att kunna ge omsorg som är trygg, säker och individanpassad måste de få rätt förutsättningar. Därför uppmanar vi i SKPF Pensionärerna Norrköpings kommun att för det första göra en analys av situationen och orsakerna till att äldre med hemtjänst måste möta så många olika ur personalen. 

För det andra vill vi att kommunen ska ta fram en skarp handlingsplan som möjliggör att Norrköpings kommun kan bli ett gott exempel för andra när det gäller att erbjuda hemtjänst med hög personalkontinuitet.

För det tredje anser vi att kommunen snarast behöver anstränga sig för att minimera antalet timanställda inom hemtjänsten.