Östersjön kan tillfogas oåterkalleliga skador

Det är hög tid att de nationella politikerna börjar visa ordentlig vilja för att stoppa överfisket i Östersjön. Annars har vi snart en situation där Östersjöns fiskebestånd och ekosystem tillfogats oåterkalleliga skador.

Östersjön riskerar överfiske och utslagning av asmåskaliga och lokala fiskeföretagare.

Östersjön riskerar överfiske och utslagning av asmåskaliga och lokala fiskeföretagare.

Foto: Lotta Gometz

Debatt2021-10-29 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvoterna för hur mycket fisk som får fiskas i Östersjön förhandlas fram av EU:s medlemsländer med stöd i Inter­nationella havsforsknings­rådets (ICES) rekommendationer. Vetenskapligheten till trots är det mycket som tyder på att Östersjön överfiskas av jättetrålare. Det vittnar torskbeståndens kollaps om; tillbakagången för sill och strömming och den starka tillväxten av spigg likaså. Samtidigt sprider sig det storskaliga trålfisket norrut i Ålands Hav, Botten­havet och Botten­viken, och längre och längre in mot våra skärgårdar och utgör ett problem längs med Östgötakusten.

Vi anser att det småskaliga yrkesfisket är nyckeln till ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. De småskaliga yrkesfiskarna använder skonsamma redskap, där fångsterna främst går till människoföda, till skillnad från industrifisket vars fångster primärt blir fiskmjöl. Det lokala yrkesfisket skapar även jobb och utveckling i området där fisken fångas och är en del av vår kultur och historia.

Ska utvecklingen vändas så att vi både får bättre ekologisk balans i Östersjön, och de återstående lokala fiskeföretagarna ska kunna bestå och utvecklas, måste riksdag och regering agera för att stoppa överfisket. Vi kräver att:

Lokala yrkesfiskare måste få första tjing på den fisk som får fiskas. Idag är det tvärtom. När fiskekvoterna på goda grunder minskas är det småskaliga kustfiskare, inte jättetrålarna som helt stängs ute från kvoterna.

Trålgränsen för det storskaliga pelagiska fisket flyttas ut från 4 till 12 sjömil utanför den så kallade baslinjen. 

Det pelagiska fiskets expansion norrut stoppas, och att Ålands Hav, Bottenhavet och Bottenviken kan få vara skyddade reservoarer för havets och fiskebeståndens naturliga återhämtning, där enbart skonsamt lokalt förankrat fiske för människoföda bör tillåtas. 

Skapa en aktiv förvaltning och bättre skyddsjakt av säl och en kraftig begränsning av skarv. 

Vi kräver att våra nationella politiker agerar för att rädda både Östersjöns fisk och våra lokala yrkesfiskare längs Östersjökusten. 

Gustav Hemming (C), ┣Regionråd Stockholm, Jan Lahenkorva (S), Regionråd Gävleborg Ingrid Hermansson (C), Region Blekinge Nils-Olov Lindfors (C), ┣Regionråd Norrbotten Ola Persson (C), Regionråd Värmland 

Att fiska betyder så olika saker. Dels som på bilden en far och son som metar. Dels "jättetrålare" som riskerar att utarma Östersjön.
Att fiska betyder så olika saker. Dels som på bilden en far och son som metar. Dels "jättetrålare" som riskerar att utarma Östersjön.