Östergötland har den dyraste sjukvården i Sverige

Vården behöver chefer och ledare som tar ansvar och som är goda lyssnare med mandat att styra sin verksamhet.

Emma Klingvall är ordförande i Vårdförbundet i Östergötland och ledamot i vårdfackets förbundsstyrelse.

Emma Klingvall är ordförande i Vårdförbundet i Östergötland och ledamot i vårdfackets förbundsstyrelse.

Foto: Ulf Huett

Debatt2024-01-03 09:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Superhjältar. Så kallades Vårdförbundets medlemmar under de värsta pandemiåren. Då utlovades satsningar på bättre arbetsmiljö, lön och villkor för att få personalen att stanna kvar efter pandemin. Det var då. Idag är bekymren med bemanningen i vården ännu större. Medarbetare med hög kompetens som har lämnat Regionen har ersatts med lägre kompetens och hyrpersonal som bara stannar en kortare tid. Då blir kvaliteten på vården sämre och det blir en dyrare vård för skattebetalarna – Östergötland har den dyraste vården i Sverige och den sämsta tillgängligheten. 

Ett stort problem är de låga lönerna. Enligt senaste statistiken har lönegapet mellan kvinnor och män ökat. En dålig arbetsmiljö utan återhämtning och vila är ytterligare ett jämställdhetsproblem. En ny undersökning från Vårdförbundet visar att närmare 30 procent av medlemmarna arbetar deltid. Hälften uppger behov av vila och återhämtning som ett huvudsakligt skäl. Alla ”deltidare” gör att hälso- och sjukvården inte får tillgång till den kompetens som faktiskt finns. Kollegorna får ännu färre kollegor, patienterna får vänta. Samtidigt är det dessa deltidsarbetande – kvinnor i majoritet – som får betala priset med sin livslön och sin pension. 


Om alla som idag arbetar deltid går upp till heltid innebär det ett tillskott på 8 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i hälso- och sjukvården. Det skulle korta vårdköerna och stärka patientsäkerheten. Många som jobbar deltid kan tänka sig att gå upp i arbetstid om veckoarbetstiden sänks. Här finns en stor potential!

Vården kräver kontinuitet där relationer byggs både mellan medarbetarna som ska arbete i teamet runt patienterna och mellan medarbetare och patienter. Att vara en attraktiv arbetsgivare handlar om att få medarbetarna att trivas och känna sig uppskattade. Det är också av stor vikt att medarbetare har chefer och ledare som tar ansvar och som är goda lyssnare med mandat att styra sin verksamhet.

Det är dags att göra förändringar och hålla löften. Vi har sagt upp kollektivavtalet med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. I vårens avtalsrörelse vill Vårdförbundet se resultat i form av högre löner för samtliga, med fortsatt satsning på särskilt yrkesskickliga samt sänkt veckoarbetstid. Arbetsgivare och politiker måste säkra rätten till hållbara heltider och en god löneutveckling.