Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Osäkert bygge på lös grund

I en glest bebyggd kommun som Söderköping, med mindre än 15000 invånare, finns i motsats till storstäderna givetvis andra markytor tillgängliga för bebyggelse.

Motstånd. Byggplanerna för Brunnsparken går fortfarande att påverka skriver dagens debattör. (Bilden från en tidigare demonstration mot bygget.)

Motstånd. Byggplanerna för Brunnsparken går fortfarande att påverka skriver dagens debattör. (Bilden från en tidigare demonstration mot bygget.)

Foto: Fredrik Jonson

Debatt2017-08-04 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söderköpings kommun planerar just nu att förvandla stadens stadspark, Brunnsparken, till ett bostadsområde. Planen är att bygga 6-7 fyravåningshus med 90 bostadsrätter. Höjden på husen blir 13,5 meter, längden 50 meter och bredden cirka 20 meter. 90 parkeringsplatser tillkommer och 2/3 av parken kapas bort.

Detaljplaneförslaget finns nu utställt för bedömning mellan 12 juli och 11 augusti, en tid när många är bortresta på semester och sommarlov. Allmänheten och berörda myndigheter kan förmodligen därför inte ta del av informationen på ett rimligt och demokratiskt sätt, eller ens hinna reagera.

En stor allmänhet i hela landet har starkt börjat ogilla att kommuner upplåter bygglov i parkområden. Kommuner låter privata aktörer få rätt att exploatera och bygga hus i värdefulla och älskade parker. Ett exempel som väckt stor uppmärksamhet är företaget Apples byggplaner för Kungsträdgården i Stockholm.

Byggfirmor med kommersiellt vinstintresse ska nu – på bekostnad av det allmänna behovet av en stadspark– få rätt att exploatera parkmarken i Brunnsparken. Till råga på allt säljs sedan marken till företagen. Läget är så speciellt – hävdar kommunen – att strandskyddet i strid med Länsstyrelsens riktlinjer måste sättas ur spel och parken reduceras till ett fragment. Kommunens motivering sägs vara att utveckla bostadsbeståndet och de hävdar att detta ”angelägna allmänna intresse” inte kan tillgodoses utanför Brunnsparken.

I en glest bebyggd kommun som Söderköping, med mindre än 15000 invånare, finns i motsats till storstäderna givetvis andra markytor tillgängliga för bebyggelse. Kommunen har ju annars storstilade planer på stora bostadsprojekt på andra tomter, men håller trots det fast vid Brunnsparken.

Planförslaget, som nu tagits fram, är en av flera motstridiga planer för Brunnsparken sedan processen tog sin början 2009. I starten var det angeläget med ett trygghetsboende, motiverat genom närhet till övriga institutioner för äldrevården och med bidrag från staten. Senare förändrades planerna till ett seniorboende för 55-plussare och därefter till ett” lyxboende” i Riksbyggens regi, med möjlighet att fritt välja upp till 2 balkonger. Sakta men säkert har man lagt sig platt för en kommersiell syn på hur mark hänsynslöst kan exploateras. Planförslaget visar en häpnadsväckande brist på respekt för stadens historia. De som tog initiativet till själva processen 2009 är nu emot den vändning som planerna tagit.

Parkmarken (sättningskänslig lera) lämpar sig knappast för byggprojekt av denna dimension, och fastighetsägare inom ett stort område riskerar skador på sina hus under byggprocessen. Man kunde med stora miljö-, kultur- och hållbarhetsfördelar förlägga planförslaget till annan tomt. Detta vore också i linje med lagens direktiv. Det är lätt att bli övertygad om att projektet leder till en betydande miljöpåverkan, något som kommunen förnekar: huskropparnas höjd, storlek och omfattningen av planförslaget går stick i stäv med kommunens riktlinjer om småskalig stadsutbyggnad och avviker på ett hänsynslöst sätt från stadens medeltida karaktär. Det framlagda planförslaget är varken giltigt, godtagbart eller pålitligt.

Rekreation, fritid och skönhet är viktiga hörnpelare i en beskrivning av Söderköping, både historiskt och i nutid. Brunnsparken är en anrik 1700-talmiljö med riksintresse som bör få behålla sina träd och utvecklas till en stadspark värd namnet. Platsen utgör ett bestående värde av större dignitet, vida bättre än ogenomtänkta förslag som följt på varandra utan logik. Riksintressena Göta kanal och Söderköpings Brunn kan sägas vara staden Söderköpings själ . Dessa områden har valts utifrån ett nationellt perspektiv och utpekats som särskilt värdefulla. En ovanlig och välskött 1700-talspark med riksintresse är bättre än att utradera och privatisera parken med 90 parkeringar och dyra, standardiserade bostadsrätter i fyra våningar.

Slutsatsen måste bli att man inte bör bygga i Brunnsparken utan någon annanstans. Ett osäkert bygge på lösan grund gör att sannolikheten för ett misslyckande är stor. Det är dessutom förmånligare att bygga på annan plats och också mera miljövänligt; man hushållar med resurser och iakttar måttlighet. En alternativ tomt skulle betyda billigare bostäder: jämlikt, solidariskt och miljömedvetet och med bevarad Brunnspark.

Det återstår nu endast en kort tid fram till 11 augusti för allmänhetens bedömning av hela projektet: Är vi söderköpingsbor beredda att omvandla Brunnsparken, stadens stadspark, till ett höghusområde? Tyck till! Helst skriftligt.