Öppna brevet om din ekonomiska framtid

Det är en del av den svenska modellen som utgår från en gemensam syn om att medarbetare i svenska företag ska ha en trygg tillvaro, såväl under arbetslivet som efteråt.

Debatt 9 maj 2021 08:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu får 85 000 tjänstemän i Östergötland det röda kuvertet med årsbesked om tjänstepensionen ITP. Öppna ditt kuvert och ta del av besked om din framtida pension.

Tidigare i år kom det orange kuvertet med årsbesked om den allmänna pensionen. Nu kommer det röda kuvertet med årsbesked om den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP till 85 000 privatanställda tjänstemän i Östergötland.

Att du får ett rött kuvert betyder att du arbetar hos något av de 3 750 företag i Östergötland som har kollektivavtal och därmed erbjuder en riktigt bra tjänstepension. För Östergötlands privatanställda tjänstemän med ITP 2 innebär det i genomsnitt 4 900 kronor per månad i tjänstepension utöver den allmänna pensionen.

I kuvertet, som antingen kommer hem i brevlådan eller digitalt via Kivra, finns uppgifter om hur mycket tjänstepension du redan har tjänat in och en prognos som visar hur mycket du kommer att få i månaden den dag du går i pension – där finns helt enkelt besked om din ekonomiska framtid.

Den dag du slutar arbeta kommer tjänstepensionen att vara viktig för din ekonomiska situation. Med tjänstepension kan den totala pensionen motsvara upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten. Utan tjänstepension måste du ofta klara dig på mindre än hälften av din tidigare lön i allmän pension.

Den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP bygger på ett samarbete mellan fack och arbetsgivare. Det är en del av den svenska modellen som utgår från en gemensam syn om att medarbetare i svenska företag ska ha en trygg tillvaro, såväl under arbetslivet som efteråt.

Vi på valcentralen Collectum har ett tydligt uppdrag från fack och arbetsgivare: Skapa mesta möjliga pension för varje insatt krona och se till att även den som själv inte vill vara aktiv får dra nytta av fördelarna. Därför har Collectum arbetat hårt för att pressa avgifterna och förhandla fram bra villkor. I kuvertet kan du se värdeutvecklingen på din tjänstepension.

Efter mer än ett decennium av tuffa upphandlingar av försäkringsbolag är tjänstepensionen ITP en tjänstepension i toppklass. Exempelvis är avgifterna halverade jämfört med samma fonder på den öppna marknaden. Förhandlingskraften är stark när arbetsgivare och fack samarbetar.

Så vänta inte med att öppna ditt röda kuvert! Där finns information om din framtid.

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Flest pensionärer med bostadstillägg i Norrköping

Flest pensionärer med bostadstillägg i Norrköping

Debatt: "Allt annat vore ett svek mot fattiga pensionärer"

"Allt annat vore ett svek mot fattiga pensionärer"

Debatt: Fem tips till den som vill säkra sin framtid

Fem tips till den som vill säkra sin framtid