Omöjligt att sänka skatten efter åtta år av vanvård

Nödropen från vårdens medarbetare avlöser varandra. Det varnas till och med om att patientsäkerheten är hotad. Det här är ytterst allvarliga signaler.

Debatt 1 mars 2022 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att valåret är igång börjar märkas allt mer. Fler debatter, fler politiska utspel, men också en allt fulare retorik. Kaisa Karro och Teresa Carvalho (S) bidrar tyvärr till det senare i debattinlägget ”Sänkt skatt är viktigare än god vård för Moderaterna” i Folkbladet 15 februari.  Ett klassiskt exempel på hur man försöker vilseleda väljarna genom att skapa en egen sanning. 

Men vi reder gärna ut vad som gäller i skattefrågan, så att alla vet det – även Karro och Carvalho, som verkar ha läst vår budget aningen bristfälligt. 

I Moderaternas budget föreslås ingen skattesänkning. Det är helt enkelt inte möjligt efter snart 8 år av socialdemokratisk vanvård av den östgötska sjukvården. Under dessa år, långt innan pandemin, har S-styret låtit vårdköerna öka dramatiskt. 

Däremot står vi för att skatten på sikt – notera: på sikt – ska sänkas för östgötarna. Vi har stor respekt för att mer pengar i plånboken varje månad kan göra stor skillnad för många. Det är inget vi fnyser åt, likt Karro och Carvalho i sitt debattinlägg. 

Vi finner det faktiskt anmärkningsvärt att regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) ägnar sin tid åt att göra sina egna tolkningar av vår budget, istället för att ta tag i sjukvårdens problem som hon är högst ansvarig för i vår region. Nödropen från vårdens medarbetare avlöser varandra. Det varnas till och med om att patientsäkerheten är hotad. Det här är ytterst allvarliga signaler. 

Det är på allvar nu, Kaisa Karro. Lägg valrörelseretoriken åt sidan och ta tag i de problem som S-ledningen så länge blundat för. Visst kan Socialdemokraterna fortsätta att ha som huvudbry att Moderaterna på sikt vill att östgötarna ska få behålla mer pengar i den egna plånboken. Men sjukvården är inte betjänt av en sådan ledning. Den östgötska sjukvården förtjänar en ledning som tar dagens problem och morgondagens utmaningar på största allvar. Med konkreta förslag på åtgärder hur vården kan bli bättre och hur vårdköerna kan kortas. 

Socialdemokraternas paradgren är att tro att höjd skatt löser alla problem, men verkligheten ser ju inte ut så. Region Östergötland kunde förvisso göra ett stort ekonomiskt överskott 2021. Men det är nog få medarbetare som känner att deras arbetssituation blivit bättre av det. Det är snarare ett hån mot de som sliter i vården. 

 

 


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Ämnen du kan följa