Många huvudmän har en anhörig som stöttar dem, men de flesta har frivilliga personer som ställer upp. Det handlar om ungefär 800 personer som arbetar på uppdrag av huvudmännen, mot en blygsam ekonomisk ersättning.
Det är överförmyndarnämnden som arbetar med gode män och förvaltare. De som behöver hjälp (huvudmännen) kan till exempel vara omyndiga barn, personer med demens eller psykiska sjukdomar, missbrukare eller människor med neuropsykologiska funktionshinder. Överförmyndarnämnden ser till att gode män och förvaltare blir utsedda av tingsrätten, och granskar sedan deras arbete.
Vissa huvudmän har komplexa behov eller särskilt tuffa livssituationer. Det blir allt svårare att hitta hjälp till dem. Några av dem är hotfulla eller våldsamma, då kan det vara direkt olämpligt att utse ideella gode män/förvaltare.
Men det finns lösningar! Vid förra måndagens budgetdebatt berättade Liberalernas Monica Holtstad, vice ordförande i socialnämnden, att Kvartetten nu inrättar en förvaltarenhet som kan möta upp i de svåraste situationerna. Det kan vara socionomer, jurister och eller professioner som fokuserar på just stöd till enskilda.
Alla behöver få en ärlig chans om friheten inte bara ska gälla de starkaste. Därför hjälps vi åt i ett samhälle, tar ansvar för varandra och betalar välfärden tillsammans. Det är grunden för vad som brukar kallas socialliberalism. Jag ser fram emot att Norrköping kan stötta några av våra mest utsatta medmänniskor så att de kan leva sin vardag fullt ut.