Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ofta glöms offren för brottsligheten bort

Brottsoffer blir dubbelt drabbade: först genom traumat i att utsättas för ett grovt brott, sedan genom att rättssamhället eller samhället i stort på olika sätt inte når ända fram med rättskipande eller uppföljande åtgärder.

Här ser vi en manifestation vid uppmärksammandet av brottsoffrens situation.

Här ser vi en manifestation vid uppmärksammandet av brottsoffrens situation.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Debatt2020-03-01 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som brottsdrabbad är du i en utsatt situation, dels på grund av själva brottet du utsatts för, men också genom att medverka i en eventuell rättsprocess. Brottsofferjouren erbjuder medmänskligt stöd, men rättsväsendet behöver också hänga med för att i största möjliga mån undvika att brottsoffret tar mer skada än nödvändigt.

Rättsutvecklingen inom det straffrättsliga området har under de senaste åren ändrat karaktär som en följd av den grova organiserade brottsligheten. Vi ser bland annat en framväxande tystnadskultur där vittnen och ibland också målsägande inte vågar och vill ställa upp och delta i rättsprocessen. 

Mord och andra allvarliga brott förblir därför ouppklarade och lagföring uteblir. Bristande bevisning i brottmål gynnar ofta den som är misstänkt och tilltalad, men är till nackdel för den som är brottsutsatt och beroende av att åklagaren lyckas fullgöra sin bevisbörda.

Brottsoffer blir dubbelt drabbade: först genom traumat i att utsättas för ett grovt brott, sedan genom att rättssamhället eller samhället i stort på olika sätt inte når ända fram med rättskipande eller uppföljande åtgärder. Ofta glöms brottsofferperspektivet helt bort. Att råda bot på detta må vara svårt, men det är inte omöjligt. Brottsofferperspektivet bör kunna stärkas utan att vi tummar på rättssäkerheten.

Det ska vara självklart för både beslutsfattare och för oss som i vårt arbete möter brottsoffer, anhöriga och vittnen att ta hänsyn till och utgå ifrån brottsofferperspektivet som det beskrivs i EU-direktivet. Samverkan mellan myndigheter och stödorganisationer kan bidra till att brottsoffer får bättre kännedom om sina rättigheter i enlighet med EU:s brottsofferdirektiv. 

För att stärka brottsofferperspektivet är det till exempel nödvändigt att:

Brottsoffers, anhörigas och vittnens önskemål om stöd ska skyndsamt förmedlas till kvalitetssäkrat stöd.

Målsägandebiträde ska, när det är möjligt, förordnas redan i inledningen av förundersökningen.

Alla domstolar ska utrustas med särskilda entréer och avskilda väntrum för målsägande och vittnen så att dessa om de så önskar inte behöver konfronteras med den tilltalade utanför rättssalen. 

Strukturerade och evidensbaserade hot- och riskbedömningar ska göras i samtliga fall där det är relevant.

I tunga brottmål rörande grov brottslighet och andra känsliga mål ska huvudregeln vara att förhör med målsägande och vittnen äger rum vid annan domstol än processdomstolen. Utsagan överförs till processdomstolen via videolänk. 

I speciella undantagssituationer där vittnen skräms till tystnad är Brottsofferjourens grundinställning att möjlighet ska finnas att lämna anonymt vittnesmål. På det här området finns ett behov av en statlig utredning, med uppdrag att genomlysa och fastställa vilka omständigheter som ska vara för handen och hur anonyma vittnesmål ska kunna lämnas på ett rättssäkert sätt.

Förra helgen den 22 februari var det den Internationella Brottsofferdagen. Initiativet till dagen togs av Björn Lagerbäck, dåvarande ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund, 1989. Idén spreds sedan vidare och idag uppmärksammas dagen av flera länder. Idag tänds ljus över hela Sverige för att uppmärksamma brottsoffers, anhöriga och vittnens situation. Det behövs.