Nu krävs det livsstilsförändringar här i länet

Agerar ni för att minska koldioxidutsläppen på bred front? Kommer ni att avge klimatlöften i linje med de akuta behoven?

Barbro Carlberg är ordförande för Naturskyddsföreningen i Östergötland.

Barbro Carlberg är ordförande för Naturskyddsföreningen i Östergötland.

Foto: Sandra Lindblom

Debatt2023-04-14 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN:s klimatpanel IPCC har nu presenterat sina slutsatser från dess samtliga rapporter som publicerats 2018–2023. Rapporten utgör det främsta vetenskapliga underlaget för politiskt agerande, där de kommande sju åren fram till 2030 är helt avgörande för möjligheten att vända klimatkrisen. För Sverige innebär rapporten ett skarpt läge att ta fram en konkret handlingsplan för att kraftigt minska utsläppen redan under denna mandatperiod. Detta gäller även lokalt - och det gäller oss i Östergötland.

Varje tiondels grad uppvärmning har stor påverkan på hur svåra klimatförändringar vi måste anpassa oss till. Rapporten visar att lösningarna för att ta oss ur klimatkrisen redan finns – men de måste omsättas till handling. Det behövs en snabb omställning från fossilt till förnybart och utökat skydd av naturliga kolsänkor, exempelvis genom att avstå kalhyggesbruk i våra skogar, genom återvätning av utdikad skogsmark samt genom att ställa om till fossilfria och förnybara energislag. Men det krävs också livsstilsomställningar, vilket IPCCs rapport för första gången pekar på.

Naturskyddsföreningen Östergötland understryker FN:s klimatpanels och den samlade forskningens budskap om att omställningstakten måste öka markant. De politiska planerna i Sverige är idag dessvärre långt ifrån tillräckliga. Enligt IPCC investeras det fortfarande globalt mer i fossila bränslen än i klimatomställningen. I Sverige har regeringen avvecklat avgörande delar av den förra regeringens utsläppsminskande åtgärder. Detta är allvarligt och bidrar till att världen är på väg mot mycket farliga klimatförändringar, som redan idag har förödande konsekvenser för människor och natur världen över, även här hos oss. Därför är det skarpt läge för regeringen att leverera och visa ledarskap, speciellt för ett resursstarkt land som Sverige. 

Men klimatarbetet sker lokalt, det sker här hos oss. Här kommer lokala beslut in. Därför behöver klimatåtgärder genomföras på bred front i kommunerna, också här i Östergötland. Varje kommun måste ha en handlingsplan för klimatet, med mätbara mål kring kommunens klimatåtgärder. Östgötakommunernas nya politiska styren: var står ni i frågan? Agerar ni i enlighet med den samlade internationella vetenskapen? Agerar ni för att minska koldioxidutsläppen på bred front? Kommer ni att avge klimatlöften i linje med de akuta behoven?