Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu kan jag inte rekommendera Finspångs kommun

I Finspångs Kommun är det vikariebrist, men man tar inte hand om de vikarierna man har.

Ulrika Jeansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Finspångs kommun. En kommun som dagens debattör inte längre säger sig kunna rekommendera som arbetsgivare.

Ulrika Jeansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Finspångs kommun. En kommun som dagens debattör inte längre säger sig kunna rekommendera som arbetsgivare.

Foto: Finspångsredaktionen

Debatt2019-12-30 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag började som vikarie i kommunens äldreomsorg medan jag fortfarande gick på gymnasiet och tyckte att det var ett fantastiskt extrajobb och jobbade så mycket jag hade möjlighet till. När jag tog studenten och blev färdigutbildad undersköterska fortsatte jag jobba inom kommunens äldreomsorg. Då ändrades allt. Jag har alltid jobbat så mycket jag har kunnat, men har tröttnat på att ställa upp. Jag har ställt upp i över två år på att jobba majoriteten av helgerna under en månad och ställt upp på att vara på plats på mindre än 30 minuter efter att bemanningscentralen ringt och det under flera dagar i rad. Ska man som vikarie behöva ställa upp på det?

Det borde vara logiskt att vikarierna som är utbildade undersköterskor och som har som mål att bli fast anställda borde få någon typ av förtur. Någon sådan förtur har jag inte märkt av. Efter att jag blev långtidsvikarie har mitt schema varierat från 54 och till 100 procent från en månad till en annan. Bemanningscentralen har i uppdrag att ringa in vikarier. Ibland får vikarien veta dagar innan den ska jobba, men oftast handlar det bara om minuter innan passet börjar. Som vikarie vågar man inte vara sjuk för att gå miste om lön. Därför jobbar man fast man inte borde för att man inte vet hur mycket jobb man erbjuds månaden efter. Tackar man nej till ett jobbpass för man inte har möjlighet eller inte orkar har man dåligt samvete för man är medveten om stressen det ger kollegorna. 

Arbete inom äldreomsorgen har redan i sig ett dåligt rykte och tar man inte hand om de vikarierna man har, så de kan sprida ett gott rykte, kommer det inte bli lättare att sudda ut det dåliga ryktet och hitta nya och fler vikarier.

Jag har ända sedan jag började rekommenderat kommunen till vänner och bekanta, men jag rekommenderar ingen längre. Kommunen har haft problem de senaste två somrarna att få tag i vikarie och har i och med detta erbjudit extra betalt på enheterna i glesbygden och en bonus om man tagit ett schema rakt av, ett schema du får i mitten på maj. Det gör att om du vill ha sommarbonusen på 4 000 kronor kan du inte planera din sommar förrän i maj. Det är mycket pengar att säga nej till. Anställningsavtalen för sommaren skrivs på för sent, så vikarier hinner backa ur för att de hittar nåt annat. Den ordinarie personalen erbjuds därför en bonus per semesterdag som de skjuter på tills efter sommaren.

Karta: Kommunhuset