En tiondel av män köper sexuella tjänster, eller kanske ännu tydligare, en tiondel av män köper sig rätten att våldföra sig på en medmänniska som inte samtycker. Det är illa nog, men problemet kan ses i ett vidare perspektiv än så. Vid sidan om, i tystnaden, finns vi andra. Möjliggörarna. Vi är vännen, arbetskamraten, livskamraten, grannen eller den förbipasserande. Vi kanske inte pallar att ta konflikten, oroar oss över konsekvenserna, eller tänker att det inte är jag som begår handlingen så det är inte mitt ansvar. Det hela känns lite obehagligt så vi tittar bort, skyndar förbi, talar om- och tänker på något trevligare.
Det juridiska ansvaret för att ha köpt sexuella tjänster ligger förstås på köparen. Men när en brottslig handling så uppenbart kan relateras till snedvridna normer om manligt och kvinnligt, så vilar ansvaret tungt på kollektivet. Trots allt är det en förkrossande majoritet av oss som inte tycker att det är okej att betala för sexuella tjänster. Det är alla vi tillsammans som har möjlighet att förändra.
Vi vet idag att vi måste börja i det lilla, reagera på sexistiska kommentarer, homo-eller transfobiska reaktioner. De kanske inte drabbar någon annan människa direkt, men det etablerar ett sätt att tänka och tala om varandra och när de attityderna har blivit en del av vardagssnacket så reagerar ingen längre. Det är en nedåtgående spiral som föder våld och psykisk ohälsa. Den drabbar kvinnor och män, flickor och pojkar, unga som gamla, går över gränserna för könsidentitet och olika sexuella tillhörigheter.
Just nu är vi många, män, kvinnor och icke-binära som reagerar på sexköp, prostitution och trafficking. Det är bra, men problemet är mycket större än en enstaka man som misslyckats med att ta ansvar för sig själv och ertappats med något mer än handen i kakburken. Problemet löser vi tillsammans genom att ta ställning och engagera oss. Organisationen MÄN arbetar för att förändra maskulinitetsnormen, för jämställdhet och mot mäns våld. Det går att på olika vis stötta organisationer som stöder utsatta människor, företrädesvis kvinnor och barn: tjej- och kvinnojourer bara för att nämna två. Organisationerna finns nationellt och ofta lokalt och arbetar med de här frågorna varje dag, året om - även när media inte rapporterar. Nu går vi från ord till handling, från att rasa på sociala medier till att engagera oss på riktigt. Tillsammans engagerar vi oss och tillsammans förändrar vi.