Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu gäller det slopa alla straffrabatter i Sverige

Höstterminen 2020 börjar våldsamt. Två unga pojkar hittas sönderslagna efter en tortyrliknande misshandel på Norra begravningsplatsen i Solna.

Ett nyligt mord i Lidingö förekommer i denna debattartikel.

Ett nyligt mord i Lidingö förekommer i denna debattartikel.

Foto: TT

Debatt2020-08-30 08:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två gärningsmän i tjugoårsåldern är gripna. En tjugonioåring hittas skjuten i en bil på Lidingö. De dödande skotten kommer från både automatvapen och pistol. 

 Moderatledaren Ulf Kristersson säger i sitt sommartal att det dödliga våldet är Sveriges andra pandemi. Han kallar de gängkriminella Sveriges inhemska terrorister. Kristersson hävdar att den organiserade brottsligheten är ett större hot mot vårt land än vad någon nu aktiv politiker varit med om.

Chefsåklagare Lise Tamm kritiserar straffrabatten för unga, som utnyttjas av de kriminella gängen, i en artikel i Svenska dagbladet. “ Som det nu är i Sverige så skryter kriminella om att man använder sig av ungdomar som får status av att de maximalt får fyra år på ett SIS-hem, där på kort tid tre personer rymt”.

Oisin Cantwell i Aftonbladet är upprörd över rymningen: “att unga mördare kan rymma så här lätt är en skandal”. Samhället måste skyddas från ungdomar som riskerar att fortsätta med grov kriminalitet, säger Elisabeth Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid statens Institutionsstyrelse, som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård.

Hanne Kjöller skriver i Dagens nyheter den 22 augusti att det gäller att identifiera gärningsmännen så tidigt som möjligt i den kriminella karriären. Hon kritiserar vår åldersstigna rättegångsbalk.

Den är allt annat än anpassad efter dagens brottslighet, där de misstänkta tiger sig igenom hela förundersökningen. 

Under rättegången när de väl fått klart för sig vad polisen vet, kan de hitta på sin egen berättelse. I Sverige värderas enbart vad som sägs under själva rättegången, uppgifter från tidigare förhör värderas inte. i Danmark är det tvärtom. Om berättelserna från förundersökningen och huvudförhandlingen skiljer sig åt värderas ofta uppgifterna från första vittnesmålet högre. 

Den svenska lagstiftningen med ungdomsrabatter och höga trösklar för att häkta unga driver nyrekryteringen. De gängkriminella är experter på regelverket och utnyttjar systemet.

Nu gäller det att även slopa mängdrabatten för unga vuxna livsstilskriminella.

En utredning föreslår att mängdrabatten avskaffas för myndiga ungdomar mellan 18 och 20 år, som begår allvarliga brott. Hur ska vi komma tillrätta med de som är 21 år och äldre, och de som rekryteras av kriminella gäng vid 17 års ålder och yngre?