Nu behövs krafttag för ekonomisk frihet

Med höga priser på el, bränsle och mat i kombination med stigande räntor och hyror är det svårt för vanligt folk att få ihop vardagsekonomin.

Anna Edebo är ordförande för Centerkvinnorna i Norrköping.

Anna Edebo är ordförande för Centerkvinnorna i Norrköping.

Foto: Eva Jensen

Debatt2023-01-27 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är också svårt att laga stora hål i samhällsekonomin med snabba lösningar. Vi vet att det krävs ett långsiktigt arbete för starka privatekonomier. Därför har Centerkvinnorna sedan länge arbetat för att stärka kvinnors ekonomiska frihet. Arbetet är långt ifrån klart. Vi har en lång väg kvar att gå. Det blir särskilt tydligt i svåra tider då främst ensamstående mödrar och pensionärer med lägst pension (vilket oftast är kvinnor) drabbas hårdast. 

Nyckeln till ekonomisk frihet handlar om att ha en egen inkomst. Det krävs fler åtgärder för att stärka kvinnors privatekonomi. Kvinnodominerade branscher är fortfarande i regel lägre betalda än mansdominerade och i vissa är heltidsanställningar inte heller norm. Vi ser också behov av en mer träffsäker socialpolitik som gör att satsningar når till de som behöver det mest, till exempel ett höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar. 

I Norrköping vill vi se större satsningar på kvinnor som driver eller vill driva företag. Särskilt stöd och coachning till kvinnor med utländsk bakgrund ska finnas.
Vi vill att i familjer som behöver försörjningsstöd ska alltid kvinnan vara default-mottagare.
Vi vill också att kommunen intensifierar arbetet med att utjämna skillnaderna mellan mäns o kvinnors löner samt aktivt arbetar med jämställd rekrytering till de högavlönade tjänsterna inom kommunen och kommunens bolag.