Nu är det Elbolagens tur att lura skjortan av oss

Att vi har högt elpris i Sverige beror på att elbolagen har en affärsmodell med marginalprissättning. Den dyraste elproduktionen bestämmer priset på all el, som säljs i affärsområdet.

Elräkningarna vållar oro och ekonomiska problem för många människor i Sverige. Vilket är helt i onödan enligt dagens debattör.

Elräkningarna vållar oro och ekonomiska problem för många människor i Sverige. Vilket är helt i onödan enligt dagens debattör.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Debatt2022-09-27 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur modellen fungerar syns tydligast i Norge. Fram till mitten av november i fjol hade elkunderna i södra Norge ungefär samma pris, som vi i område 3 i Sverige. Då togs en kabel till England i drift. Norrmännen protesterade när kabeln skulle byggas och hävdat att elpriset skulle höjas. Nog blev det så. Det finns en kabel mellan länderna, alltså är det ett affärsområde och marginalprissättningen gäller. Den dyraste elproduktionen i England bestämmer priset i södra Norge. Om du tittar på elbolagens statistik, ser du att ländernas priser följs åt som siamesiska tvillingar. På en hög nivå.

Det är spännande att jämföra det som skrivs i media med elbolagens statistik. Ifjol exporterade vi 26 TWh, vilket var 16 procent av vår produktion. Om vi ser på enskilda dagar har vi haft nettoexport de senaste åren, utom vid två tillfällen, den 6/12 och 7/12 år 2021. Sedan nyår har vi haft nettoexport varenda timme. Exporten ligger oftast mellan 3000 till 5000 MW vilket motsvarar cirka 15 till 28 procent av vår produktion. Under januari och februari var exporten tidvis mindre än 1000 MW. När exporten går över 5000 MW kan priset sjunka, så att vi ligger en krona eller mer lägre än grannländerna. Vid en export över 6000 MW kan priset plötsligt gå ner till mellan tre till tolv öre/kWh. Kablarna till övriga Europa klarar inte mer, utan sista delen av överskottet måste säljas på den nordiska elbörsen. Eftersom den är mindre kan ett extra tillskott ge stora marginaleffekter. Detta inträffade nio dagar under juli augusti. Ingen politiker eller journalist lade märke till det.

Jag tycker att ett land med en sådan elproduktion, borde kunna påverka elpriset inom det egna landet. Vi har av egen fri vilja lämnat ifrån oss den makten. När vi i Sverige köper el från svenska kraftverk, bestäms priset någonstans nere i Europa. Det finns inget samband mellan produktionskostnad och försäljningspris. Om någon startar ett naturgaseldat kraftverk i Tyskland, kan elpriset i Sverige stiga med 1 krona per kWh eller mer, trots att vi hela tiden köper vår el från samma svenska kraftverk. Elbolagen leker med oss.

Samma lättlurade personer som för några år sedan sade, att serverhallar skulle bli Sveriges nya basindustri. Då var det IT-bolagen som lurade skjortan av oss. Idag är det elbolagen. Fast i mycket större skala.

Elkablar - något större än de på bilden - som förbinder olika länder skapar gemensamma affärsområden vilket driver priserna uppåt enligt dagens debattör.
Elkablar - något större än de på bilden - som förbinder olika länder skapar gemensamma affärsområden vilket driver priserna uppåt enligt dagens debattör.