Norrköping ska erbjuda trygga och stabila småhusområden

Vi Sverigedemokrater anser att trygghet är en viktig faktor när människor ska välja boende.

Trygga och stabila småhusområden står högt upp på SD: s lista i Norrköping.

Trygga och stabila småhusområden står högt upp på SD: s lista i Norrköping.

Foto: Joakim Serrander

Debatt2022-09-19 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I utsatta bostadsområden är andelen otrygga högre jämfört med övriga urbana områden. Mest utsatta är kvinnorna, vilket innebär en begränsad rörlighet på grund av oro i större utsträckning än män. Hot våld och trakasserier bidrar till att var fjärde kvinna ofta eller mycket ofta låtit bli att gå ut på kvällen.

Mycket handlar om samhällsplanering, brottsförebyggande insatser som att skydda fastighetsägare och boende. Samverkan mellan kommunala verksamheter, polis, fastighetsägare och civilsamhället. Viktiga faktorer som ökar förutsättningarna att beivra svartuthyrning och folkbokföringsbrott samt bättre möjligheter att vräka hyresgäster som begår brottsliga handlingar. 

Ett steg i rätt riktning är att redan i planeringsstadiet när nya översiktsplaner, detaljplaner ska tas fram av Norrköpings kommun är att politikerna, samhällsplanerarna stannar upp, tänker till och ställer sig frågorna, innan arbetet påbörjas. Hur, vart vill människor bo, vilken typ av bostäder efterfrågas och inte minst hur ska framtidens bostadsområden planeras och byggas så människor känner sig trygga?

Småhusbyggandet måste öka i kommunen under nästa mandatperiod, då behovet, efterfrågan är större än på flera årtionden samt att nyproduktionen de senaste åren varit den lägsta på 100 år, och betydligt lägre än i jämförbara länder enligt siffror från SCB. Vi inser att den stora majoriteten av kommuninvånarna vill bo i småhus med en egen liten trädgård. Intresset har för sådant boende också ökat under pandemiåren. Övrigt bostadsbyggande som flerfamiljshus kommer att falla kraftigt de närmaste åren enligt flera bedömare bl.a. Boverket till följd av svag efterfrågan, stigande räntor och höga byggkostnader.

Sverigedemokraterna anser att vid exploatering bör inte jordbruksmark tas i anspråk för småhusproduktion. Olika regelverk som begränsar tillgången på byggbar mark behöver ses över och reformeras, vilket skulle underlätta och främja planläggning och byggande av småhus. Nya småhusområden bör bestå av enbart låg bebyggelse, förslagsvis max 2 våningar. Sådana utvecklas nästan alltid positivt och blir sällan utsatta områden.

Sverigedemokraterna anser att Norrköpings kommun ska erbjuda trygga, attraktiva småhusområden, trädgårdsstäder som är socialt och ekonomiskt hållbara, då skulle unga barnfamiljer i större utsträckning välja att flytta till vår kommun. 

Bilden från de våldsamma upploppen i Navestad i mitten av april i år visar övertydligt på vad för slags otrygghet som kan drabba människor i utsatta områden; vilket är ett ämne för dagens debattör.
Bilden från de våldsamma upploppen i Navestad i mitten av april i år visar övertydligt på vad för slags otrygghet som kan drabba människor i utsatta områden; vilket är ett ämne för dagens debattör.