Norrköping brinner - hur länge vi ska tillåta detta!?

Många jag pratar med upplever en passivitet från politikens sida; det som krävs för att skapa trygghet görs inte. Det gör ont i mig att höra detta, speciellt när jag vet att det finns både kompetens och erfarenhet som med rätt förutsättningar kan bidra till ett tryggare Norrköping.

Norrköping brinner; hur länge ska vi tillåta att så sker; det frågar sig dagens debattör i Folkbladet.

Norrköping brinner; hur länge ska vi tillåta att så sker; det frågar sig dagens debattör i Folkbladet.

Foto: TT

Debatt2022-04-21 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrköping brinner! Detta påstående är inte fabricerat utan det är dagens sanning. De föregående dagarnas händelser i vår stad samt i många andra städer är ett resultat av en politisk passivitet och ibland okunskap när det kommer till förebyggande och trygghetsskapande arbete. Såklart finns det fler faktorer som har möjliggjort dessa horribla händelser men tittar vi på vår egen stad kan vi snabbt konstatera att de insatser som behövts för att stävja utanförskap, segregation, kriminalitet och otrygghet bland barn och unga länge lyst med sin frånvaro.

Jag har haft kontakt med boende i de områden som blivit utsatta för dessa våldsamheter och de vittnar om brutalitet, hänsynslöshet och total respektlöshet. Känslan de har när jag frågar dem är rädsla och ilska. Rädslan att själva bli utsatta och drabbade av denna barbarism men också ilska över att inget görs för att skapa ett tryggare samhälle. Många jag pratar med upplever en passivitet från politikens sida att faktiskt göra det som krävs för att på lång sikt skapa trygghet. Det gör ont i mig att höra detta, speciellt när jag vet att det finns både kompetens och erfarenhet som kan, med rätt förutsättningar, bidra till ett tryggare Norrköping.

I ett inlägg i september förra året och vädjade jag till aktion och belyste då en situation i vår stad som präglades av otrygghet. Det som skett är att kommunen satsat pengar på att förstärka socialförvaltningens arbete genom att inrätta en avdelning som har till uppgift att arbeta uppsökande. Detta ser vi såklart som positivt men det räcker inte! Det finns tydliga brister i denna nya verksamhet. Detta kan omöjligtvis vara tillräckligt eller bra nog för att stävja den utveckling vi ser idag.

Back Up har sedan i september förra året verkat under de ideella förutsättningar vi haft och gjort vad i kunnat för att bidra till en tryggare stad. Vi har haft en diger kontakt med många privatpersoner, företag och organisationer, allt för att skapa större nätverk och möjligheter för det förebyggande arbetet. Detta har öppnat upp dörrar för vidare dialog och därmed större förståelse, förståelse att situationen i staden blir allt mer ohållbar och att mer behöver göras med fler aktörer i samverkan. 

Back Up har idag ett samarbete med bland andra Studiefrämjandet som i julas möjliggjorde att vi kunde arrangera en Up All Night i Hallarna på Kungsgatan. Ett event som lockade till sig ca 100 ungdomar där vi bjöd på mat, dryck, film, spel, och happenings under en hel natt som var hundra procent alkohol- och drogfri. Back Up har även en gedigen dialog med Polisen som öppet stöttar oss och vi försöker tillsammans med Företagarna i Norrköping att arbeta fram en samverkansmodell som på sikt ska kunna leda unga från gatan till arbetsliv på ett sätt som ej finns idag inom kommunen. Till detta försöker vi arbeta uppsökande varannan fredag och finnas tillhands där trygghet behöver skapas. Dock räcker inte detta, vi räcker inte till!

Back Up har en lång och verkansfull historia inom kommunen där ett strukturerat och hållbart socialt arbete bedrevs. Ett tydligt uppsökande och förebyggande arbete med och för unga som riskerade eller befann sig i utanförskap. Detta valde kommunen att avveckla eller omorganisera beroende på vem man frågar och således är läget idag att väldigt lite görs för att förebygga utanförskap. Mitt förslag är att kommunen återinrättar Back Up men under Kommunstyrelsens strategiska organisation. Detta för att möjliggöra samverkan mellan förvaltningar på ett sätt som ej skulle vara möjligt om en sådan organisation låg under en specifik förvaltning. Därmed kan vi kraftfullt prioritera det förebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Med det sagt är jag medveten om att vi i Back Up inte ensamma kommer att räcka till och att vårt arbete inte är lösningen på alla problem och utmaningar som vår vackra stad står inför. Men det kommer att bidra till att tryggheten ökar och till att många barn och ungdomar kan räddas från utanförskap. Våra samverkansmodeller och kontakter i kombination med våra empiriskt beprövade arbetsmetoder, mångåriga erfarenheter och brinnande vilja att förändra finns till förfogande. Tillsammans kan vi göra skillnad på riktigt!