I Stockholm, Göteborg och Malmö har man infört kommunala bostadsförmedlingar. Malmö var sist ut, 2009.
Vi hade tidigare kommunala bostadsförmedlingar överallt i landet, men de togs bort för ganska länge sedan. Idag har varje fastighetsägare en egen kö.
Det finns inget egenvärde i en kommunal bostadsförmedling, men i Malmö pekar man ut några uppenbara fördelar.
Malmö hade som syfte att ”Ge alla tillträde till bostadsmarknaden på lika villkor”. Bostadsmarknaden har den lilla egenheten att säljaren har möjlighet att välja sin kund. Det lämnar många utanför. Flera undersökningar har gjorts, mer eller mindre vetenskapliga, som visar att efternamn, kön och ålder spelar roll och att olika funktionsvariationer har haft negativ påverkan för möjligheten till en bostad.
Med en kommunal bostadsförmedling har man:
• En gemensam, rak, kö. Ingen har förtursrätt utan alla köar på lika villkor.
• En gemensam portal, där alla fastighetsägare som vill vara med finns. Det är helt frivilligt för fastighetsägarna, men i Malmö har de flesta valt att vara med. Varje fastighetsägare har full frihet att själv bestämma kriterierna för just deras fastigheter. Det finns fastighetsägare som kräver inkomster som motsvarar två hyror. Andra kräver att man inte ska ha haft några betalningsanmärkningar och ytterligare andra godtar inte ekonomiskt bistånd som en fast inkomst. Alla sådana saker redovisas tydligt vid varje objekt så att inga falska förhoppningar ska förekomma.
• Det blir transparent, och alla vet vad som gäller.
• Det är en förmedling helt fri från diskriminering.
Bostadsbrist kan inte förmedlas bort, men en kommunal bostadsförmedling kan bidra till att allt schyst till.
Nu är ju dessa städer rätt mycket större än Norrköping, och mängden fastighetsägare att ställa sig i privata köer hos inte så stort, men jag skulle tro att många skulle uppleva det som en stor hjälp om det fanns en gemensam kö, på en gemensam portal. Lätt att hitta och lätt att fatta. Det kanske är dags att prova?