Norrköping borde ha en vänort i Ukraina

Den ryska aggressionen mot Ukraina är ett krig som lär bli långdraget.

En bild från Kiev; Ukrainas huvudstad år illustrera SD Norrköpings debattartikel om att Norrköping bör  li vän/partner med en stad i Ukraina.

En bild från Kiev; Ukrainas huvudstad år illustrera SD Norrköpings debattartikel om att Norrköping bör li vän/partner med en stad i Ukraina.

Foto: TT

Debatt2023-04-08 08:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ukrainarna kämpar beslutsamt för sitt land. Det krävs att omvärlden och resten av Europa visar allt stöd vi kan för det utsatta landet. Därför skulle vi vilja undersöka möjligheten för Norrköping att ingå ett vänortsfördrag eller ett kommunalt partnerskap med en stad i Ukraina.

En liknande fråga har också nyligen väckts av den nya ledningen för Sveriges Kommuner och Regioner, som säger sig vilja skapa partnerskapsforum mellan svenska respektive ukrainska kommuner och regioner. För en kämpande nation finns det framför allt ett värde i att grannarna på alla lämpliga sätt visar sitt stöd. Sverige levererar redan idag försvarsmateriel till Ukraina. Det kan Norrköping inte göra, men vi kan visa vår support på andra sätt.

Ett vänortsfördrag eller ett kommunalt partnerskap mellan Norrköping och en stad i Ukraina skulle inte bara ha en viktig symbolisk betydelse. En vedertagen förbindelse skulle även exempelvis kunna underlätta för enskilda frivilliga eller organisationer i vår kommun att förmedla hjälp och stöd i mer fysiska former. 

Frågor kring just frivilliga engagemang och hjälpsändningar har ställts till oss och det är bland annat därför vi nu vill börja undersöka möjligheten till en fastare kontakt i Ukraina.

I tider av kris och krig behöver man allt stöd man kan få från omvärlden. Vi önskar på alla lämpliga sätt stötta Ukraina som nu pressas hårt av en angripande stormakt. Därför vill vi undersöka möjligheten för Norrköping att skaffa en vänort eller söka ett kommunalt partnerskap i Ukraina.