Sverige behöver ett leveranssäkert och effektivt elsystem. Det har vi haft med utbyggd vatten- och kärnkraft under hela 1900-talet. Men kärnkraften har sedermera successivt avvecklats under 2000-talet och fick en ordentlig dip under den senaste vänsterregeringen. Idag återstår sex av de ursprungliga tolv reaktorerna, trots att livslängden egentligen var betydligt längre. En oförlåtlig kapitalförstöring.
Sverige och inte minst Norrköping har ett omfattande näringsliv som är beroende av en stabil och förutsägbar tillgång till el. Elbehovet ökar dessutom i hela landet och då duger det inte att avveckla kärnkraften och hoppas på att vinden blåser. Sverigedemokraternas svar på de långsiktiga elbehoven stavas därför kärnkraft.
Sol och vind kan tjäna som komplement men är alldeles för oförutsägbara för att användas som bas i vårt lands elsystem. När vatten- och kärnkraften byggdes ut följde industriutvecklingen med. Den återuppbyggnad av modern kärnkraft vi nu ser framför oss kommer att ge ny stabilitet och uppsving till industriutvecklingen. Sverige behöver det. Norrköping behöver det.
På det nationella planet har Tidöregeringen påbörjat arbetet för en kärnkraftsrenässans genom att bland annat ta bort de juridiska begränsningarna på maximalt tio reaktorer i drift begränsat till tre platser i Sverige.
Regeringen med stöd av Sverigedemokraterna har även ändrat det energipolitiska målet från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt. En ny långsiktig energipolitisk inriktning med planeringsmål och leveranssäkerhetsmål, kreditgarantier till kärnkraftsinvesteringar och arbetet med finansieringsmodeller pågår. Det arbetet öppnar upp för en kärnkraftskapplöpning där flera kommuner redan har aviserat intresse för nyetablering av kärnkraft – bland dessa finns Norrköping.
Utvecklingen av nya typer av kärnkraftsreaktorer har gått framåt och idag tittar vi i Norrköping i första hand på mindre kärnkraftsanläggningar, så kallade SMR:er (småskaliga modulära reaktorer). Dessa kan serietillverkas och placeras ut på de platser där det bedöms vara lämpligt.
Norrköpings kommun har lämpliga platser för detta. Här kan man ta nästa steg och i dialog med staten verka för kärnkraft i Norrköping. Därför är vi positiva till det stöd Tidöpartierna har visat genom att ge Naturvårdsverket i uppdrag att underlätta kommuners planering och arbetssätt med tillståndsprocesser för effektivare etablering av ny kärnkraft.
I Norrköping har vi ambitionen att delta i den stundande kärnkraftskapplöpningen. Vi skulle kunna bli en av de första kommunerna i Sverige med ny kärnkraft.