Sveriges företag är i skriande behov av kompetens och vädjar till regeringen att jobba med kompetensfrågan för att underlätta kompetensförsörjningen. Regeringen svarar med att tvärtom göra det omöjligt för företag att anställa lågutbildad kompetens, och att höja lönegolvet för arbetskraftsinvandrare till över 33 000 kr.
Regeringen, liksom Socialdemokraterna, blandar tyvärr dessutom mer än gärna korten när de kopplar lågutbildade arbetskraftsinvandrare till brottslighet – i stället för att lyfta dem som den tillgång de faktiskt är. Enligt nya siffror bidrog nämligen arbetskraftsinvandringen under 2022 med hela 45 miljarder kr till svensk ekonomi, och 15 miljarder i skatteintäkter som går till att bekosta vår gemensamma välfärd.
Den krassa verkligheten är att företag som har vänt på alla stenar till slut behöver vända sig till andra länder, för att hitta medarbetare. Vi pratar om iranska lastbilsmekaniker, baltiska byggarbetare eller turkisk vårdpersonal – som alla ser till att Sverige fungerar och ger svensk ekonomi en skjuts.
Vi vet att Norrköping behöver mycket mer av arbetskraftsinvandring, för att fylla kompetensbehovet som kommer med pensionsavgångar och nya industrier. Faktum är att vi behöver både låg, medel och hög kompetens för att stå oss i den globala konkurrensen. Högutbildad kompetens lever i regel inte isolerad i ett vakuum, utan genererar i sin tur en ökad efterfrågan på de tjänster som låg och medelhög kompetens levererar – och tvärtom.
Forskning visar att tillväxten ökar när vi rekryterar från andra länder. Företag som hittar rätt kompetens växer; växande företag skapar fler jobbtillfällen. Vi jobbar därför hårt i Europaparlamentet för att förbättra reglerna kring arbetskraftsinvandring.
Det handlar dels om att förenkla för arbetskraftsinvandrare att söka arbets- och uppehållstillstånd i samma process, dels om att skapa ett EU-uppehållstillstånd som gör det enkelt för arbetskraftsinvandrare att flytta mellan EU-länder. Tredjelandsmedborgare som kommer hit för att arbeta ska i sin tur ha samma rättigheter som sina europeiska kollegor på arbetsplatsen.
Staten ska inte lägga sig i vem du som företagare väljer att anställa. Som politiker är det däremot vår skyldighet att se till Sveriges bästa, långsiktigt – och göra det enklare för våra företag att hitta och rekrytera kompetens. Det regeringen ägnar sig åt just nu är rena tjänstefel.