Många kvinnors sjukskrivningar är våldsrelaterade, och Socialstyrelsen bedömer att det kan vara så många som över 10.000 per år. Varje år handlägger Försäkringskassan 11.000 fall med koppling till grov kvinnofridskränkning, misshandel eller hot. Var fjärde kvinna har någon gång i sitt liv utsatts för brott i en nära relation. Det här måste vi göra något åt, och samhället bör arbeta fram en vision om nolltolerans beträffande mäns våld mot kvinnor - allt annat är oacceptabelt!
Maktrelationer mellan män som grupp och kvinnor som grupp är en könsmaktsordning där kvinnor underordnas. Mäns våld mot kvinnor är en konsekvens av det. Både fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt och ekonomisk våld är symptom på ojämlikheten mellan könen. Arbetet för att stoppa våldet och ge våldsutsatta skydd och stöd, måste därför ske utifrån insikten om att våldet har sina rötter i den rådande samhällsstrukturen, där män är överordnade och kvinnor underordnade. Vänsterpartiet anser att det behövs en konsekvent feministisk politik för att uppnå jämställdhet och för att kunna förebygga och förhindra våld mot kvinnor.
Vänsterpartiet har i Riksdagen lämnat in en motion om att tillsätta en utredning angående brottsskadeersättningen för kvinnor som blivit utsatta för sexuellt och fysiskt våld. Mäns våld mot kvinnor lämnar spår hos den som utsatts. Inte bara i form av exempelvis traumatiska minnen och fysiska men, utan även i form av försämrad ekonomi och ekonomisk utsatthet. Den forskning som finns på området visar att konsekvensen för många våldsutsatta kvinnor blir ett liv med betydligt försämrade ekonomiska villkor. Det handlar om inkomstbortfall till följd av sjukskrivningar och andra kostnader som uppstår till följd av våldet. Även barnen till våldsutsatta kvinnor drabbas av den försämrade ekonomiska situationen.
Vi arbetar mot mäns våld på ett politiskt, strukturellt sätt, och måste alltid komma ihåg att våldet strävar alltid efter att vara osynligt - bland annat genom att förlöjliga, förminska och ifrågasätta den som vittnar. I stället ska fokus ligga på förövaren, den som utför våldet - så låt oss tala mer om förövarens ansvar.
Arbetet mot mäns våld mot kvinnor är ett arbete för kvinnors rättigheter. Varje kvinna ska ha frihet att bestämma över sitt eget liv, och forma sin egen framtid. Nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor!