Nicklas Lundström missar målet i fråga om vindkraft

Nicklas Lundström "missar målet". Det anser dagens debattör i Folkbladet.
Nicklas Lundström "missar målet". Det anser dagens debattör i Folkbladet.

. Ditt beslut gynnar i första hand Fredrik Lundberg och övriga aktieägare i Holmen.  Är det verkligen den politik du och ditt parti står för?

Debatt 13 juli 2022 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Folkbladet den 14 juni klargör Nicklas Lundström (V) att partiet kommer att tillstyrka Holmen Energis vindkraftsetablering i Klintaberget. Detta trots att Nicklas Lundström är medveten om att enskilda kommer att drabbas hårt. Nicklas Lundström säger sig ha två skäl till Vänsterpartiets beslut. Dels för att klimatförändringarna är ett verkligt hot och dels för att vi behöver öka elproduktionen kraftigt i Östergötland och Mellansverige för att rädda jobben.

 

Det sorgliga i beslutet är att det är två viktiga aspekter som Nicklas Lundström blundar för. Det första är att Vänsterpartiets beslut innebär att det är människor boende i norra kommundelen som får ta kostnaden för att kommunen ska göra ”sin del” av lösningen på klimatproblemen som Vänsterpartiet tror är vindkraft. Man bör i kalkylen ta med att det företag som vill bygga, Holmen, gjorde ett rörelseresultat under årets första tre månader på 1.9 miljarder kronor. Detta företag tycker inte Nicklas Lundström har råd att ersätta de närboende som drabbas av sänkta fastighetsvärden. På vems sida mellan storföretag och enskilda människor står egentligen Nicklas Lundström?

 

Den andra aspekten som gått Nicklas Lundström förbi är att vindkraft inte alls kan vara den bärande delen av ett energisystem. En kraftkälla vi inte kan lita på och som varierar i effekt kan aldrig vara en grundpelare i ett fungerande modernt energisystem. Det som behövs i Östergötland och i Mellansverige är planerbar kraft. Instabil elproduktion och oförutsägbara elpriser får man från vindkraft och det är precis det som leder till produktionsstopp på Braviken och svagare investeringsvilja i basindustrin. Vänsterpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet lagt ner stora delar av den planerbara kraftproduktionen. De nedläggningarna har lett till de höga och varierande elpriserna vi har idag. 

 

Så ja, Nicklas Lundström, vi behöver mer elproduktion och vi behöver göra vad vi kan för att minska vår klimatpåverkan. Men din tro på att vindkraft är lösningen missar tyvärr målet. Ditt ja till vindkraft leder till mer instabilitet på elmarknaden, mindre planerbar elproduktion och i förlängningen till färre jobb i Mellansverige. Ditt beslut gynnar istället i första hand Fredrik Lundberg och övriga aktieägare i Holmen.  Är det verkligen den politik du och ditt parti står för?

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa