Nästan alla saknar plan för självförsörjning

Det finns exempel på en klient som inte har träffat en handläggare på 10 år.

Matthias Olofsson - här till höger om SD: s gruppledare i Norrköping Darko Mamkovic - ger sin slutreplik i debatten om socialbidragshanteringen i Norrköping.

Matthias Olofsson - här till höger om SD: s gruppledare i Norrköping Darko Mamkovic - ger sin slutreplik i debatten om socialbidragshanteringen i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2019-11-26 09:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Av alla fakta jag framfört (7/11) väljer Senad Mutic (S)  (14/11) att bemöta ett och kalla det för ett påhitt, nämligen att det finns exempel där det tagit 45 dagar att handlägga en ansökan om ekonomiskt bistånd. Den ansökan jag hänvisade till i budgetdebatten inkom till Arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret  (AVK) den 28 augusti och beslut fattades 11 oktober, det blir 45 dagars handläggning och är inget påhitt.

Senad påstår även att alla ansökningar om ekonomiskt bistånd handläggs inom 14 dagar, och att det är enligt lagkrav. Det finns inget lagkrav om 14 dagars handläggningstid som han påstår. Det som gäller är att en ansökan, enligt Förvaltningslagen 9 §, ska ”handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts”. 

Senads andra påstående, om 14 dagars handläggningstid på alla ansökningar till AVK stämmer inte heller. Av AVK: s statistik, som endast innefattar nyansökningar, framkommer det att medelvärdet 2018 för tiden det tar att handlägga en nyansökan är 22 dagar. Statistiken visar även att det i 72 procent av alla nyansökningar tar över 14 dagar att handlägga dem. Sätter man statistiken i Norrköping i relation till Trelleborg, där det tar 1 dag att handlägga alla ansökningar, blir det tydligt att det finns problem med arbetsmetodiken på AVK - vilket drabbar både handläggarna och klienterna negativt.  

Övriga fakta gällande ekonomiskt bistånd i Norrköping som Senad inte valde att bemöta var:

-AVK har ett konserverande arbetssätt, enligt kontorets direktör.

-Norrköping betalar ut 108 miljoner för mycket i relation till rikssnittet.

-I nuläget är det inte ovanligt att en klient på AVK inte haft något personligt besök med sin handläggare på 1-2 år, och det finns exempel på en klient som inte har träffat en handläggare på 10 år.

-96,2 procent av klienterna saknar en handlingsplan för självförsörjning.

Det finns många kommuninvånare som vid ansökan om ekonomiskt bistånd får vänta väldigt länge på beslut, så länge att de ibland hinner få betalningspåminnelser. Jag beklagar detta och kan bara hoppas att det blir bättre i och med den nya omorganiseringen på AVK. Hade man däremot infört Sverigedemokraternas förslag om ny arbetsmetodik och en robotisering i enlighet med "Trelleborgsmodellen", hade alla fått beslut inom 1 dag och alla hade haft en arbetsmarknadsplanering som visar vägen till självförsörjning.

Karta: Rådhuset