Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Näringslivet ska blomstra i Norrköping

Vi vet att kostnaderna för samhället stiger snabbt om vi inte agerar och försvårar för brottslig verksamhet redan i ett tidigt skede, och företag som gör rätt ifrån sig ska inte drabbas av osund konkurrens.

Maria Sayeler (S) är ordförande i Bygg- och Miljönämnden i Norrköping.

Maria Sayeler (S) är ordförande i Bygg- och Miljönämnden i Norrköping.

Foto: Henrik Jonsson

Debatt2019-12-23 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är väl känt att Norrköpings kommun, likt många andra kommuner i Sverige, står inför en ansträngd ekonomisk situation på grund av ändrade demografiska förutsättningar. Kvartetten har valt att prioritera skolan i årets budgetarbete, och för att kunna göra det krävs ekonomisk återhållsamhet i övrig verksamhet. Men trots de besparingar som genomförs pågår fortfarande en hel del positiv utveckling i kommunen, och det är viktigt att de åtgärderna inte glöms bort.

Nyligen antog Byggnads- och miljöskyddsnämnden sin internbudget och uppdragsplan för nästa års arbete. En enig nämnd valde då att bland annat prioritera förbättrad service åt näringslivet, samverkan mot kriminalitet och nya åtgärder mot trångboddhet och oriktiga boendeförhållanden.

I Svenskt Näringslivs ranking från 2019 framkom tydligt att Norrköpings kommun under året inte har lyckats möta de förväntningar som ställs från många företagare. Byggnads- och miljöskyddsnämnden har därför beslutat att se över våra arbetssätt och fortsätta utveckla vår tillgänglighet, service och bemötande av näringslivet. Näringslivet ska blomstra i Norrköping, och där har vi en central roll för både nya etableringar och befintliga företag.

För att förhindra organiserad brottslighet att slå rot i kommunen har nämnden också prioriterat deltagande i LOS, (Lokal Operativ Samverkan), ett framgångsrikt samverkansarbete mellan olika myndigheter. Vi utför gemensamt tillsyns- och kontrollbesök på misstankar om brottslighet hos företag eller andra verksamheter. Vi vet att kostnaderna för samhället stiger snabbt om vi inte agerar och försvårar för brottslig verksamhet redan i ett tidigt skede, och företag som gör rätt ifrån sig ska inte drabbas av osund konkurrens.

Byggnads- och miljöskyddsnämnden har även valt att avsätta medel för att arbete med oriktiga boendeförhållanden efter uppdrag från kommunstyrelsen. I tider med hög bostadsbrist är det viktigt att kommunen hjälper dem som lever med osäkra boendeförhållanden att få hjälp, samtidigt förhindrar att människor med brottsligt uppsåt fuskar och utnyttjar skattepengar och andras nöd för att lura välfärdssystemen. På så sätt kan vår nämnd bidra till ett tryggare Norrköping, även i ekonomiskt tuffare tider.