När gränserna öppnas igen så kommer tjuvarna tillbaka

Stölder från byggarbetsplatser har börjat att öka under våren och sommaren. En av orsakerna kan vara att gränserna öppnats igen efter pandemin.

Polisen bör ha mer resurser för att arbeta mot utländska stöldligor; det anser dagens debattör.

Polisen bör ha mer resurser för att arbeta mot utländska stöldligor; det anser dagens debattör.

Foto: Arkivbild

Debatt2022-09-01 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är svårt att exakt säga hur stora de ekonomiska konsekvenserna av tillgreppsbrotten på byggarbetsplatserna är. Många brott anmäls inte på grund av att  processen ofta är tidskrävande. Höga självrisker och avskrivningar avskräcker också från att göra anmälningar. 

Det är stora kostnader som drabbar företag som redan är hårt pressade med små marginaler och låg lönsamhet. I slutändan drabbas kunderna då stölder och skadegörelse riskerar att leda till högre priser.

Det senaste året har jag besökt ett 20-tal byggarbetsplatser och kan konstatera att det finns en stor oro bland bygg- och entreprenadföretagen då kriminaliteten påverkar deras yrkesvardag. I socialt utsatta områden förekommer det att man tackar nej till uppdrag av rädsla för hot, utpressning och andra brott.

Hantverksföretag som bedriver service är extra hårt drabbade när deras servicebilar blir förstörda och bestulna på dyra verktyg. En väl utrustad servicebil är en förutsättning för att kunna utföra uppdragen på ett kostnadseffektivt sätt. Ett avbrott i en verksamhet blir ett stort problem både för företaget och kunden. Att reparera bilar och köpa in nya verktyg är kostsamt och tidskrävande.

Denna mycket olyckliga utveckling av kriminalitet riktad mot seriösa bygg, hantverksföretag har pågått under många år. Tyvärr så har det gått så långt att en del företag överväger om det är värt att fortsätta bedriva sin verksamhet. Några har redan avvecklat på grund av att de inte orkar längre.   

Vi sverigedemokrater anser att när välfungerande seriösa företag som besitter en stor kompetens slås ut på grund av kriminalitet och konkurrens från oseriösa aktörer, så innebär det i sin tur även en förlust för hela Norrköpings kommun i form av ökad arbetslöshet och uteblivna skatteintäkter.

Vi anser att Byggbranschens eget system för kontroll av vem som befinner sig på arbetsplatsen, där identifiering utförs i en digital personalliggare med syftet att främja en sundare konkurrens, ska vara en självklarhet på alla arbetsplatser. Vi anser även att Polisen ska ges mer resurser för att uthålligt kunna verka mot utländska stöldligor. Tullen ska ges bättre möjligheter att stoppa stöldgods på väg ut ur Sverige.

Sverigedemokraterna i Norrköping vill att kommunen ska verka för att skapa trygga och säkrare förutsättningar för våra bygg och hantverksföretag.

Flera byggföretag drabbas av stölder ute på arbetsplatserna.
Flera byggföretag drabbas av stölder ute på arbetsplatserna.