När försvaret säger nej så lyssnar man

2015 planerade Stockholm att bygga norra Europas högsta byggnad – en skyskrapa på hissnande 237 meter.

Debatt 16 maj 2022 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reklamkampanjen hann nätt och jämt rullas ut innan hela byggnationen stoppades – av Försvarsmakten. Anledningen? Höga byggnader sänker totalförsvarsförmågan. Vissa geografiska placeringar runt om i vårt avlånga land har betydelse för förmågan att försvara sagda land – och reglerna kring dessa tummas det inte på i första hand.
Runt om Boden har Försvarsmakten skjutfält och övningsområden – något som hämmat utbyggnationer. Till många politiker stora frustration eftersom det står i motstånd till politiska ambitioner om utbyggnad, främjat näringsliv och ett rikare turistliv. Det är inte bara Bodens politiker som fått slita sig i håret. Haninge, Visby och Halmstad har också haft sina egna fejder kring utbyggnationer och tillstånd – som allt för oftast blockeras av Försvarsmakten. Till den grad att frustrerade moderater lyft frågan om hur totalförsvaret ska kombineras med äganderätter och bostadsbyggande.
Och nu är det dags igen, denna gång med de havsplacerade vindkraftverken. Med rusande elpriser och hungriga entreprenörer är intresset för den havsplacerade vindkraften rekordhögt i Sverige. Nog behövs den alltid i takt med den gröna omställningen som just nu sker i både industrier och civilsamhället. Men trots det är Försvarsmakten den aktör som stoppar flest av de havsbaserade vindkraftprojekten. Anledningen? För att vissa platser är strategiskt viktiga för den svenska totalförsvarsförmågan – och när Försvarsmakten säger nej så gör man bäst i att lyssna. 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa