Något av det allra viktigaste som man kan göra

Varje år i oktober genomför Riksförbundet HjärtLung kampanjveckan HLR-veckan.

Debatt 22 oktober 2022 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

HLR står för hjärt-lungräddning. Att lära sig HLR är något av det viktigaste man kan göra. 

 

Årligen rapporteras cirka 6 000 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever endast ungefär var tionde person. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning startas direkt och en hjärtstartare används inom tre till fem minuter. Då gäller det att det finns en hjärtstartare nära. 

 

I Sverige har vi hjärtstartarregistret. Syftet med registret är att alla hjärtstartare utanför sjukhus ska registreras och på så sätt bli synliga för SMS-livräddare och SOS Alarm. Det är kostnadsfritt att registrera hjärtstartaren. 

 

Vi hoppas därför att alla som äger och ansvarar för en hjärtstartare - kommuner, företag, organisationer och andra – nu ser till att just er hjärtstartare är startklar när den behövs. Här är fyra enkla steg:

 

  1. Registrera din hjärtstartare i hjärtstartarregistret.
  2. Se till att hjärtstartaren är rätt skyltad med den internationella standardiserade skylten.
  3. Finns personer med utbildning i hjärt-lungräddning kopplade till hjärtstartaren? HLR-rådet rekommenderar repetition av hjärtlungräddning varje år. Riksförbundet HjärtLung erbjuder kurser genom våra föreningar.
  4. Finns rutiner för underhåll? Det ska finnas en person som ansvarar för att kontinuerligt kontrollera batteriets funktion och elektrodernas hållbarhetsdatum.

 

Om alla som äger en hjärtstartare följer stegen ovan kan vi rädda liv. Adressen till registret är: hjartstartarregistret.se

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa