Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Missionskyrkan har gjort uppskattade insatser

Liselotte Ingesson Politis från Migrationsverket svarar idag på en tidigare debattartikel från styrelsen för Missionskyrkan i Finspång.

Liselotte Ingesson Politis från Migrationsverket svarar idag på en tidigare debattartikel från styrelsen för Missionskyrkan i Finspång.

Foto: Tomislav Stjepic

Debatt2021-01-20 08:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Folkbladet (13/1) ber Missionskyrkan i Finspång att Migrationsverket omprövar beslut om att låta sökande flytta från sina tillfälliga boenden i kommunen. De menar även att Migrationsverket saknar barnrättsperspektiv när antalet boendeplatser för asylsökande blir färre. Vi förstår att det är tungt för asylsökande och asylsökande barnfamiljer som behöver flytta från en ort, särskilt om barnen går i skolan och har sina kompisar där. 

Att flyttarna sker beror på att antalet asylsökande har sjunkit kraftigt de senaste åren. Vi kan helt enkelt inte ekonomiskt motivera att ha för många boendeplatser eller kontor ute i landet. De erbjuds då ett nytt boende på annan ort, om de inte kan ordna boende på egen hand.  I samband med flyttarna försöker vi i så stor utsträckning det går att lyssna in barnens behov och vi ser till att den skola och omsorg de behöver finns tillgänglig på den nya orten.

I sammanhanget är det samtidigt viktigt att understryka att den bostad som en familj bor i under asylprocessen är tillfällig. Så snart familjens ärende har prövats, ofta av både Migrationsverket och domstol, får den familj som beviljats asyl flytta till en kommun som anvisats till familjen. Och den som får avslag ska lämna Sverige. 

Östergötland har genomfört en stor insats i mottagandet av asylsökande. I hela regionen har Migrationsverket haft som mest över 10 000 boendeplatser, idag närmare 550. Det har varit tider där kommunerna och civilsamhället, däribland Missionskyrkan, har fått jobba för högtryck. Det arbetet uppskattar vi mycket. Nu är våra förutsättningar annorlunda.