Så vill oppositionsrådet Sophia Jarl (M) minska kostnaderna för ensamkommande ungdomar. I en debattartikel i Dagens Industri uppmanar hon den moderata riksdagsgruppen att sätta press på regeringen.
”I Norrköping har vi gjort en stor insats i den akuta fasen av flyktingkrisen. Nu vill Magdalena Andersson (S) sänka ersättningarna för ensamkommande ungdomar. Det kommer att påverka den kommunala ekonomin”, skriver Sophia Jarl.
Den 1 juli 2017 träder ett nytt ersättningssystem i kraft, med en ersättning på 1 350 kronor per dygn, i stället för som i dag minst 2 000 kronor. Något som Sophia Jarl tycker är ett steg i rätt riktning, även om det blir en svår omställning i bostadsbristens Norrköping, där kommunen också sitter fast i långa avtal med HVB-hem.
Möjligheten med billigare stödboende, utan nattpersonal, finns från januari 2016. Det är mot den boendeformen regeringen vill styra.
– Regeringen vill komma åt att de har tappat kostnadskontroll över alla placeringar av ensamkommande ute i kommunerna, säger Sophia Jarl.
Minskad ersättning till kommunerna – då måste också lagkraven sänkas, så det blir enklare att hantera de ensamkommande ungdomarna, menar Sophia Jarl som lägger fram tre förslag som hon hoppas få gehör för till nästa år.
Det ena är att bara utreda vid behov. Idag ska alla ensamkommande ungdomar, enligt lag, utredas, av en socionom. Ett orimligt krav, menar Jarl. ”Ungdomar ska inte särbehandlas gentemot svenska ungdomar där vi i stället utreder utifrån någon form av oro för barnet eller ungdomen. Det finns ingenting som säger att en ensamkommande ungdom per automatik behöver utredas – han behöver i första hand någonstans att bo, en god man och ordnad skolgång”, skriver Jarl.
Sophia Jarl vill också se en tvingande åldersbestämning.
– Jag tror att Norrköpings kommun har ensamkommande ungdomar placerade i skolor, på gymnasier, som är överåriga. Då ska de inte gå på på gymnasiet, då ska de finnas i andra åtgärder istället. Det handlar om att använda skattepengarna rätt.
Det tredje förslaget är ett snabbspår i skolan för ensamkommande, med fokus på arbete direkt. Det är orealistiskt att tro att alla ensamkommande ungdomar som kommer sent in i det svenska skolsystemet ska genomgå samtliga utbildningssteg på mycket kort tid, menar Jarl.