Miljöpartist: JAS Gripen kan behövas för fred i Ukraina

Önskvärda svenska vapen, förutom Archer och Robot 70, för att uppnå målet är Sjövärnsrobot 17 och Robot 57; även kallad ”Stridsvagnars skräck”.

Debatt 4 oktober 2022 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ukrainas försvar har åstadkommit flera framgångar i sin motoffensiv mot den ryska terrorinvasionen de senaste veckorna. Nu behövs mer vapen till Ukrainas försvar, särskilt tunga vapen. Utrikesminister Dmytro Kuleba har framfört till Sverige att Ukraina önskar och behöver svensktillverkade tunga vapen, särskilt artillerisystem 08 Archer och luftvärnssystemet Robot 70. Archers goda skjutprestanda, skriver Försvarsmakten på sin hemsida, tillsammans med korta omgrupperingstider "möjliggör en stridsteknik som kraftigt ökar överlevnadsgraden för pjässystemet, samtidigt som verkan i målet levereras snabbt efter det att order om eld har tagits emot." Robot 70 är ett lätt och snabbgrupperat robotsystem. Det används framför allt för att bekämpa fientliga flygplan och helikoptrar. 

Sverige har 72 kompletta Archersystem och borde kunna avstå flera av dessa för att ge ett rejält bistånd för att det demokratiska Ukraina ska kunna kasta ut Putins terrorarmé från sitt plågade, sönderbombade land och uppnå fred.

Putins idéer att Ryssland har rätten och skyldigheten att besätta och erövra landområden som behärskats av imperierna Tsarryssland och Sovjetunionen, under någon tid de senaste trehundra åren, måste betecknas som befängda. Dessutom måste starkt ifrågasättas om Ryssland efter sina krigsbrott i Ukraina ska kunna fortsätta att vara en av de permanenta medlemmarna, med vetorätt mot beslut, i Förenta Nationernas säkerhetsråd 

Ukraina kämpar inte bara för sitt eget land utan för alla Europas demokratier och för demokratier i hela världen. Om Putin behåller sin maktställning i Ryssland och med gränslöst massiva terrorbombningar och fruktansvärd hänsynslöshet totalt krossar Ukraina är katastrofen inte bara Ukrainas utan ett mycket allvarligt bakslag för alla demokratier. Kinas hot mot Taiwan lär då öka och fler stater kommer känna av ökade hot.

Sveriges ledning bör planera och genomföra rejäla vapenbidrag för att fred ska åstadkommas i Ukraina. Önskvärda svenska vapen, förutom Archer och RBS 70, för att uppnå målet är Sjövärnsrobot 17 och Robot 57; även kallad ”Stridsvagnars skräck”. För övrigt skulle inte Sveriges stridsflygsystem i världsklass JAS Gripen kunna vara ett effektivt verktyg för att uppnå fred i Ukraina? Svenska vapenresurser och kompetenser behöver användas för att säkerställa och påskynda att fred skapas.


 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa