Miljöpartiet lurar miljömedvetna medborgare

Miljöpartiet står hycklande och slår sig för bröstet om hur duktiga dom är på att fasa ut den fossila bränsleanvändningen.

Här en tidigare sammandrabbning mellan norsk polis och Greenpeaceaktivister vid ön Langöya  i Oslofjorden.

Här en tidigare sammandrabbning mellan norsk polis och Greenpeaceaktivister vid ön Langöya i Oslofjorden.

Foto: TT

Debatt2021-08-17 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man har nu drivit igenom ett nytt bränsle E10 med 10 procent mer inblandning av E85. Detta bränsle är markant energifattigare än 95 oktan, således ökar bränsleförbrukningen betydligt med E10, vad är då vinsten egentligen med E10?

Jo! Pengar till statskassan. E85 är ju än så länge skattebefriad, så när nu andelen E85 tillförs i det nya bränslet E10 så beskattar man även E85 tillsammans med bensinen. 

 Verkligen ett listigt skatte-upplägg av MP, som nu kan ståta med att man har fasat ut 1o procent bensin och ersatt den delen med 10 procent E85.

Någon miljövinst blir det inte, då bilarnas bränsleförbrukning ökar med den större andelen av den energifattiga E85.

Således handlar det bara om pengar till statskassan på bekostnad av grundlurade miljömedvetna medborgare.

Sedan har vi då alla kraftvärmeverk som till stor del har eldats med kol och olja, även där står MP och hycklande slår sig för bröstet och skroderar om att dessa fossila bränslen kommer att fasas ut och ersättas av förnybart fossilfritt bränsle, med stora miljövinster i förlängningen.

På ett lovvärt sätt det också, men återigen lurar man miljömedvetna medborgare. Utfasningen innebär för dessa anläggningar att man i huvudsak övergår till att elda importerade miljöfarliga, osorterade, fossila sopor och avfall som ersätter kol och olja.

Dessa importerade sopor och avfall kommer i tvåtusenkilos inplastade balar som i princip går direkt från lossning från gamla utrangerade flodpråmar som fortfarande använder smutsig tjockolja som bränsle till sina motorer till förbränning i den aktuella kraftvärmeanläggningen. 

Utsläppen efter förbränningen av dessa sopor och avfall är rena rama miljöbomben. De tidigare utsläppen från kol och olja framstår som en frisk vårvind i jämförelse.

Den dödligt giftiga puderliknade flygaskan transporteras till Norge för depå på en liten låglänt ö som heter Langöya i Oslofjorden. Medan den sanslöst giftiga bottenaskan med stora mängder av kemikalier kontaminerat metallskrot transporteras till den kommunala sopanläggningen för att läggas i depå, varvid sedan regnvatten frigör stora mängder av dessa giftiga kemikalier som söker sig ner och kontaminerar grundvattnet.

Vad är då vitsen med utbytet av fossilt kol och olja? Pengar så klart. Kol och olja kostar stora pengar, med det fossila miljöfarliga avfallet och soporna genererar istället stora pengar till ägarna av kraftvärmeanläggningar som i de flesta fall är kommunägda. Det handlar om ren vinst på mellan 600-1000kr/ton eller mer. 

Sverige importerar efter förfrågan hos Miljövårdsverket storleksordningen tre miljoner ton miljöfarliga sopor och avfall fördelat på ett idag 30-tal anläggningar, anläggningar som byggs nya i rasande takt.

Det som enligt MP skulle bli en övergång till förbränning av förnybart fossilfritt miljöbränsle, blev istället en miljöbov av värsta slag, med import och förbränning av miljöfarliga fossila sopor och avfall med gigantisk och latent liggande miljöbomb som kan brisera när som helst, med en för all framtid förgiftat dricksvatten i Mälaren, Vänern och allt det marina livet i Oslofjorden.

Detta är vad som sker när pengar till stat och kommunkassorna är viktigare än allas vår livsmiljö.Tyvärr så tystas detta unisont ner av den tystnadskultur som råder bland det svenska medieetablissemanget inklusive Public service.

VARFÖR? Det får medierna svara på.