Detta verkar Borgerlig Samverkan, åtminstone enligt Kristdemokraterna, hålla med om. Detta ställningstagande kan dock te sig motsägelsefullt för den som tagit del av förslaget om att lägga ned Familjedaghem Norr och Familjedaghem Vikbolandet. Istället för att utveckla familjedaghemmen och öka valfriheten kan detta förslag i själva verket tolkas som början på en avveckling av familjedaghemmen.
Många anser att familjedaghemmen kostar för mycket, men för de barn som har särskilda behov är detta alternativ ovärderligt. Faktum är att familjedaghemmen är det enda alternativet för de barn som har behov av mindre barngrupper. Nu när Borgerlig Samverkan lägger ned små förskolor för att förtäta och få större enheter blir familjedaghemmen den enda möjligheten till omsorg i en lugnare miljö för dessa barn.
Ett annat argument för nedläggningen av familjedaghemmen är att det är för få barn som står i kö till kommunens tre aktiva enheter. Detta har förklarats med att det föds färre barn. En alternativ förklaring kan vara att kommunen har misslyckats med att marknadsföra detta som ett bra alternativ och istället skapat ett intryck av att familjedaghem skulle vara ett sämre val jämfört med förskola. Vi får inte heller glömma bort att ett av de familjedaghem som hotas av nedläggning även delar lokaler med Plommonträdet som erbjuder natt- och helgomsorg.
Eftersom lokalen har blivit utdömd för all verksamhet, behöver kommunen antingen renovera den befintliga lokalen eller hitta en ny plats för Plommonträdets verksamhet. Frågan om lokalens användning under dagtid kvarstår dock. En naturlig lösning vore att, som i dagsläget, hysa båda verksamheterna i samma lokal.
Vad gäller familjedaghemmet på Vikbolandet känns en avveckling av verksamheten onödig. I dagsläget är lokalen uppsagd och det finns ingen personal att ta hänsyn till. Om Borgerlig Samverkan verkligen har ambitionen att utveckla den anpassade barnomsorgen, bör de prioritera nyrekrytering samt stärka sina insatser för att informera invånarna om de alternativ som finns. Att stänga igen familjedaghem utan att kunna erbjuda samma trygghet och små barngrupper inom förskolan är ett svek mot de barn med behov av anpassningar. Därför bör Norrköpings kommun istället stärka den alternativa barnomsorgen och säkerställa att alla barn har en trygg plats att utvecklas på sina egna villkor.