Medan S och LO letar efter en ny arbetarklass

Där ligger man på soffan en söndag och känner sig trött efter gårdagens hålligång.

Debatt 20 januari 2020 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

. En pizza, eller kanske en hamburgare skulle sitta bra. Du tar upp mobilen och går in på någon av de smidiga apparna. Maten är levererad på mindre än en halvtimme. När du får notisen om att maten är framme öppnar du dörren och ser cykelbudet med maten i handen. Genomsvettig, men med ett leende på läpparna. Han vill självklart inte få dåligt omdöme av dig för att han verkar otrevlig och förlora jobbet. Samtidigt vill han inte vara kvar för länge och förlora massiva summor pengar på att inte jobba. Han är garanterad 80 kronor i timmen, plus 20 per leverans (gigwatch.se). Han har köpt sin egen cykel, sin egen väska och självklart får han ta raster efter behov, men det har han inte råd med. 

Vi måste tala klarspråk om dessa cykelbud. Facken och Socialdemokraterna är upptagna med att leta efter en ny arbetarklass, och med att boka in nästa möte med Svenskt Näringsliv. Det är dags att titta ut genom fönstret. Utanför fönster ser vi en medelklass och överklass som drar nytta av personer som tjänar mindre än vad som går att leva på. Gigwatch hänvisar till en artikel i Svenska Dagbladet där Svenska Transportarbetareförbundet försökt skriva avtal med ett av företagen, med "de var inte intresserade". Facket rycker alltså på axlarna åt att arbetsköparen  "inte är intresserad" av kollektivavtal. Hade arbetarrörelsen sagt samma sak i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet kan jag säga självsäkert att facket idag hade sett väldigt annorlunda ut. 

 Det är dags att organisera och kräva. Stå upp och kämpa. En rapport som Breakit publicerat visar att det är möjligt att tjäna upp till 6000 kronor i månadslön, om du jobbat varje dag i en hel månad, tolv timmar om dagen. Om du jobbade dessa timmar och fick den lönen på vilken annan arbetsplats som helst hade det blivit ramaskri från facken, strejk från Skåne till Norrbotten, men nu är det tyst. 

Nej, nu får vi ge upp flexibla cykelbud och flexibel bakispizza, för att börja kräva avtal och anständiga villkor. 

 

Det är dags för facken att organisera denna moderna arbetarklass. Jag kommer göra vad jag kan för att organisera ungdomar i frågan, men det kräver solidaritet från facken och en vilja att kämpa för dessa arbetare. Med detta kan cykelbuden och andra som blir utnyttjade av gigföretagen få ett lika anständigt arbete som alla andra. Vi måste pressa företagen för att ge frihet till arbetarna.

 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Kollektivavtal med slavlika förhållanden

Kollektivavtal med slavlika förhållanden